Ugrás a tartalomra

Verstappen nyert Imolában

MTI
Utoljára módosítva
2021. április 18. vasárnap 17:54
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat Imolában.

A 23 éves pilótának ez az idei első, pályafutása során pedig a 11. futamgyőzelme.
    
Verstappen mögött a címvédő és hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton (Mercedes) zárt másodikként, míg a dobogó harmadik fokára az ugyancsak brit Lando Norris, a McLaren versenyzője állhatott fel.
    
A rajtot a félig nedves, félig száraz pályán a harmadik helyről induló Verstappen valamivel jobban kapta el, mint az előle startoló csapattársa, Sergio Pérez, valamint a pole pozíciót elfoglaló Hamilton. Verstappen az első kanyarban agresszívan meg is előzte a brit címvédőt, akinek a versenyautója a küzdelemben kicsit megsérült. A biztonsági autónak már az első körben a pályára kellett hajtania Nicholas Latifi (Williams) balesete miatt, és a mezőny csak a 6. kör végén folytathatta szabadon a versenyzést. Az újraindításnál Verstappen, Hamilton, Charles Leclerc (Ferrari) volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, Pérez a negyedik pozícióba csúszott vissza, ráadásul 10 másodperces időbüntetést is kapott, mert előzött, amikor még a pályán volt a Safety Car.
    
Verstappen a 27. kör végén a boxba hajtott száraz aszfaltra alkalmas gumikért, Hamilton pedig egy körrel később szintén így tett. A címvédőnek nem sikerült visszajönnie holland riválisa elé, a különbség kettejük között 5.5 másodperc volt. Hamilton üldözőbe vette az élen álló Red Bull-pilótát, de az egyik lekörözésnél az aszfalt nedvesebb felületén megcsúszott és lassú tempóval ugyan, de a gumifalban állt meg. Másodpercekkel később George Russell (Williams) és Valtteri Bottas (Mercedes) ütközött a célegyenes végén, a látványos baleset nyomán pedig rengeteg törmelék került a pályára. A takarítás idejére piros zászlóval félbeszakították a futamot, de ezt megelőzően Hamilton még be tudott hajtani a boxba, kereket és első vezetőszárnyat cseréltek az autóján, ugyanakkor visszaesett kilencediknek.
    
A verseny több mint húszperces kényszerszünet után, a 34. körtől kezdve folytatódhatott, az első három sorrendje Verstappen, Leclerc, Norris volt. A mezőnyt a boxutcából a biztonsági autó vezette fel, a gördülő rajtnál pedig Norris megelőzte Leclerc-t, miközben Verstappen megőrizte a vezető pozíciót.
    
A hajrában Verstappen sikerét már semmi nem veszélyeztette, míg a nagy felzárkózást bemutató Hamilton az utolsó körökben Norrisszal küzdött meg - sikeresen - a második helyért. Norris megismételte eddigi legjobb teljesítményét, és pályafutása második dobogós eredményét érte el az F1-ben.
    
A vb két hét múlva, Portugáliában folytatódik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!