Ugrás a tartalomra

Viszlát maszk, viszlát kijárási tilalom

index.hu
Utoljára módosítva
2021. május 21. péntek 08:55
Hétvégén elérhetjük az ötmillió beoltottat, ugyanis péntek reggel összesen 4 898 866 beoltottat tartottak számon – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában. Kilenc főbb lazításról döntöttek.

Megszűnik a kijárási tilalom, valamint a vendéglátóhelyeknek és az üzleteknek a kötelező zárási időpont, eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget, szabad a sport a közterületeken, legyen az egyéni vagy csapatsport, 50 főig korlátozás nélkül megtarthatók a családi rendezvények, a lakodalmak pedig 200 fős korlátozással, szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók, védettségi igazolvánnyal látogathatók a szabadtéri rendezvények, szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható a 16-18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba.

Egyelőre nem világos, hogy a lazítások pontosan mikor lépnek életbe, külön közleményben jelzik majd, hogy mikortól. Orbán Viktor elmondta, hogy az oltási hajlandóság növekedése kapott egy utolsó lökést a 16-18 évesek oltakozásával, és most le fog lassulni, ugyanis naponta már csak 5-10 ezer ember regisztrál. A miniszterelnök megjegyezte, hogy ezért is indokolt a készenlét fenntartása. Három körülmény is van – figyelmeztetett a miniszterelnök – amely óvatosságra int. Az egyik, hogy hárommillió ember nincs beoltva, és „közöttük pusztítani fog” a koronavírus. A második dolog, amire figyelni kell, hogy a határok mentén Szerbia kivételével mindenhol alacsonyabb a beoltottság, mint Magyarországon. A harmadik a koronavírus mutációinak a szerepe, és fontos, hogy a vakcinák védenek-e az új mutánsokkal szemben is.

További hírek

Olvasnivaló