Ugrás a tartalomra

A víz, a közösség és az egyensúly

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 10. vasárnap 16:37
Hamarosan indul a Közösségi tervezés! Pontosabban annak immár nyilvános, második szakasza. A görömbölyi pincesor ügye volt a „kísérlet”, amit követően a Szinva mentén folytatódhat a miskolciak bevonásával zajló közös tervezés. De mit jelent ez pontosan?

A „Szinva Zöld Folyosó” kifejezéssel Veres Pál polgármester Nagy-Miskolcon programjában is találkozhattunk. A kifejezés arra utal, hogy a városunkon végigfolyó patak partjait olyan módon lehessen fejleszteni, szépíteni, gazdagítani a következő időszakban, hogy az minden ott lakó és minden arra járó örömére és épülésére szolgáljon.

A „Szinva Zöld Folyosó” közösségi tervezési programja hamarosan beindul várhatóan két hónapon belül. Az előkészítés már az addig hátralévő hetekben érzékelhető lesz az érdeklődők számára. Július-augusztus folyamán az előkészítő stáb igyekszik minden elérhető csatornán színes és szakmailag értékes háttér-információkkal ellátni a nagyközönséget. Újságcikkekben, Facebook-posztokban, infografikákon, mozgó animációkon mutatva be, mik a patak mentén – a Tiszaitól a Csanyikig tízegynéhány kilométeres szakaszról beszélünk – a lehetőségek, mik a korlátok, mik az adottságok.

És ehhez rendelhető majd a továbbiakban, hogy mik az igények, mik a kívánságok – mik a realitások. Ezek együttese adja ki azt a végső tervet (vagy inkább terveket), aminek a megvalósítására komoly erőfeszítéseket tehet a városi önkormányzat a következő időszakban. A Közösségi tervezés végeztével megfogalmazódó, a városlakók közös akaratát tartalmazó csomag részét képezi majd a városi fejlesztési stratégiáknak, és az önkormányzat célzottan keresni fogja a pályázati lehetőségeket az anyagi források előteremtésére.

A napokban tehát megindult az előkészítő munka. A szakmai irányítást végző városi főépítész, Szunyogh László és a Részvételi Iroda munkatársaival kiegészült stáb kedden például végigkerékpározott a teljes érintett szakaszon: a Kandó Kálmán tértől indulva a Herman Ottó Emlékparkig. Ahol csak lehetett, szorosan a Szinva partján, hol az egyik, hol a másik oldalon. Felmérve, hol mindenhol alakultak vagy alakíthatók ki kisebb-nagyobb teresedések, hol milyenek a növényzet adottságai, a meglévő burkolatok, utcakapcsolatok, lakóövezetek távolságai.

Sok ötlet is felmerült, parkokra, padokra, ilyen-olyan attrakciókra – de itt most tényleg a városlakók kívánságai azok, amik meghatározóak lesznek, a szakemberek csak ezekre reagálva, értékelve szállnak majd be a közös tervezgetésbe. Szunyogh László főépítész és kollégái keddi benyomásai mindenesetre kedvezőek, sőt, felvillanyozóak voltak: azt érzékelték, hogy a Szinva patak vonala valóban Miskolc meghatározó életterévé és turisztikai célpontjává válhat, erre minden adottsága megvan. Fontos ugyanakkor hozzátenni: a vízfolyás maga egy olyan ökológiai „folyosót” is képez egyúttal, amire tekintettel kell lenni, és a tervezés fő szempontja, hogy megtaláljuk a helyes arányt az épített elemek és a természeti értékek megőrzése között – hangsúlyozta a városi főépítész.

További hírek

Olvasnivaló