Ugrás a tartalomra

Vízre szálltak pénteken a „finnesek” és a „kalózok” a Debreczeni-tavon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 26. péntek 17:39
A küzdelem az Expert-FPS Vitorlás Kupáért és ranglistás helyezésekért megy ezen a hétvégén Hejőkeresztúron.
Megkezdődött az Expert-FPS Vitorlás Kupa Hejőkeresztúron. Fotók: Juhász Ákos

Amint arról korábban beszámoltunk, a minden év júniusában-júliusában megrendezett borsodi megmérettetés az országos versenynaptárban is jegyzett vitorlás forduló a Dunától keletre. Lényegében ez Kelet-Magyarország legnagyobb ilyen jellegű versenye, a péntektől vasárnapig zajló futamokon a finn- és a kalóz hajóosztályok mérik össze tudásukat. A versenyek végén a kalóz- és a finn-osztályokban, illetve a junior és senior kategóriában is külön hirdetnek győzteseket. 

A hagyományos, korábbi generációs, teljesen alumínium rudazatos finn-egységek is külön díjazásban, az “Aluárbóc Kupában” részesülnek. A szombati versenynap első futama a kalóz-osztályban a „Demjén Sándor emlékfutam” nevet viseli – a néhai vitorlázó emlékére és tiszteletére. A Miskolc-Mályi Vitorlás Sport Club által a Demeter Vitorlás Campingben szervezett esemény három napján összesen tizenöt futamot izgulhatnak végig a sportolók és a közönségük.  

Még több fotóért kattints a képre!

Nyeste Gábor szervező a Miskolc Televíziónak elmondta, hetedik alkalommal rendezik meg ezen a hétvégén a versenyt a két hajóosztálynak. Közel húsz-húsz egység indult kategóriánként a péntektől vasárnapig zajló megmérettetésen. A finnesek kezdtek pénteken, számukra három napos a verseny, a kalózosok két napon át ranglistás helyezésekért küzdenek. 

- A versenyzők Magyarország szinte minden tájáról érkeztek, idei újdonság, hogy a határon túlról is, konkrétan a Vajdaságból. De jöttek az ország sok hajózható taváról, többek között az Orfűi tóról, a Velencei tóról, a Balatonról is, nyilván a helyiekkel, a mályiakkal és miskolciakkal együtt – tájékoztatott Nyeste Gábor. 
A díjazásokról elmondta, kategóriánként értékelik a versenyzőket, amennyiben mind a 9 + 6 futamot meg tudják rendezni, ami a széljárástól függ, akkor a finnekből a legjobb hetet, a kalózosokból a legjobb ötöt díjazzák. 

A Szerbiából érkezett Tihomir Zakić először jött el erre a versenyre, korábban a Mályi tavon már vitorlázott. Megosztotta, nagyon tetszik neki ez a verseny, tiszteli a versenytársakat is, akiket barátságosnak tart. Szereti a sportot, a vitorlázás mellett testépítésben is jó. Kilencéves kora óta vitorlázik Palicson, már sokféle hajót kipróbált. 
- Nem voltam még itt sosem, de szeretem magamat új vizeken kipróbálni. A vitorlázásban nem vagyok profi, számomra ez inkább játék – árulta el. 

A szervezők szeretettel várják egész hétvégén a vitorlázás és a jó idő kedvelőit Helyőkeresztúrra a Debreczeni tóhoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!