Ugrás a tartalomra

A megye fejlődése érdekében kezdenek közös munkába 

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 14. hétfő 18:27
A régió jövőjét meghatározó megállapodás született a megye vezetői között. A Kreatív Régió elnevezésű, kormányzati támogatással megvalósuló programban a megyei és a miskolci önkormányzat, az egyetem, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara is együttműködik.
Dr. Horváth Zita, Veres Pál, Bánné dr. Gál Boglárka és Bihall Tamás. Fotó: Juhász Ákos


Ahogyan arról korábban beszámoltunk , fontos találkozónak adott otthont a Lillafüredi Palotaszálló még júliusban. Veres Pál itt látta vendégül Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok polgármestereit, egy hosszú távú megállapodás részeként. 

Gazdaság, infrastruktúra és turizmus- a nagyvárosok ezeken a területeken is együttműködnek és a következő tíz évre szóló fejlesztéseket is közösen tervezik meg. Miskolc a tervek szerint csaknem 700 milliárd forintos támogatást kaphat, ezt Palkovics László pénteken jelentette be Miskolcon.

A megyeházán hétfőn aláírt megállapodással a felek - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), illetve a Miskolci Egyetem - rögzítették, hogy az Északkelet-magyarországi Gazdasági Zóna rövid és hosszú távú stratégiájának kidolgozásában aktívan részt vesznek. 

Elhangzott, közös céljuk, a zóna európai szintű jelentőségének megteremtése, megerősítése és növekedési pályára állítása. A felek feladata – a megye fejlesztési irányaival és fejlesztési dokumentumaival összhangban –, a gazdaságfejlesztési zóna közös stratégiájának kialakítása.


Történelmi megállapodás

A megállapodással kapcsolatosan a Miskolci Egyetem rektora annak történelmi jelentőségét hangsúlyozta. "Azt gondoljuk, hogy nekünk itt Miskolcon, a megyében és a régióban feladatunk és dolgunk van, és a kormányhatározat egyébként nevesíti is a Miskolci Egyetemet ebben a gazdaságfejlesztési zónában, mint amelyik meghatározó szerepet tölt be. Eddig is érkeztek ebbe a térségbe komoly nagyvállalatok, minden alkalommal fontos volt, hogy ebben a térségben van a Miskolci Egyetem a maga színes képzési, kutatási portfóliójával" - jelentette ki Dr. Horváth Zita.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke szintén történelminek nevezte a megállapodást. Mint mondta, 26 éves elnöki pályafutása alatt, még sosem látott ehhez hasonló együttműködési megállapodást, mint amit hétfőn írtak alá: „az, hogy a közigazgatás, a tudomány és a gazdaság szövetségre lép, példaértékű.” 

Borsod-Abaúj-Zemplén mellett öt másik megye (Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) alkotja az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónát, amelyben a jövőben a megyei önkormányzat is aktívan részt vállal. A megyei közgyűlés elnöke a megállapodás aláírásával kapcsolatban az együttműködés, a közös munka fontosságát hangsúlyozta. 


„Azt a feladatot kaptuk, hogy a mintegy 100 éves történelmi örökségünkből fakadó hiányosságainkat orvosoljuk, és egy új gazdasági-kulturális övezet kialakításával megállítsuk a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális leszakadás jelenségét. Ez pedig, csak együtt sikerülhet!” – mondta Bánné dr. Gál Boglárka.

Veres Pál, Miskolc polgármestere

Kitörési pont

Miskolc számára kitörési pontot jelenthet a fejlesztési program, amelyben a város vezető szerepet vállal - vélekedett Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki szerint többek között a gazdaság, és a turizmus is lendületet kaphat. 

- Az elkövetkező fél évben egy olyan fejlődés indulhat meg a régióban és azon belül a megyében és a városban, amilyet talán az elmúlt évtizedekben eddig még nem is tapasztaltunk. Azt reméljük, és azt tudjuk, hogy ez az együttműködés hosszú távú lesz és ez az együttműködés lehet valóban a záloga annak, hogy sikeres lesz ez a fejlesztés - hangsúlyozta. 

A megyékre és a megyei jogú városokra lebontott gazdaságfejlesztési elképzelést várhatóan januárban fogadja majd el a kormány, a konkrét projektek pedig már az új uniós költségvetési ciklus részeként jelennének meg. Az elérhető forrásokra pályázni lehet majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!