Ugrás a tartalomra

24 darab, 330 előadás, 30 ezer néző – Évadot zárt bábszínház

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 25. kedd 15:22
Huszonhatodik évadát zárta a Miskolci Csodamalom Bábszínház. „Nemcsak az évad új bemutatóit tűztük műsorra, hanem korábbi sikerdarabok is részét képezték az idei repertoárnak” – mondta Szabó Attila, a bábszínház igazgatója, a keddi társulati ülésen.
Fotó: Végh Csaba

24 darab, 330 előadás és több mint 30 ezer néző – ezekkel a számokkal zárta 26. évadát a Miskolci Csodamalom Bábszínház, ahol a szakmai munkát a hagyománytisztelet és a megújulás egyaránt jellemez. Világszerte törekednek arra a bábszínházak, hogy a műfajok közötti éles határvonalat elmossák: „ez három kiemelt produkciónkban is hangsúlyos szerepet kapott” – nyilatkozta az igazgató. „Friss erők, megújulás, ugyanakkor a meglévő értékek hatékony felhasználása – világszerte ez a bábszínházak törekvése, így van ez Miskolcon is.”

A Holle anyóban az élő szereplők és bábok világa egyszerre teremtett varázslatos, mesebeli hangulatot. A műfajok közti határok elmosódtak, ami az egész évadban koncepció volt. Az Együgyű Misó című előadásban a paravános bábjáték és a mesélő szimultán szereplésével érték el a különleges művészi hatást. Ahogy a Süsü és a Torzonborzban is a műfajok közötti éles vonal elmosása volt a cél: egy óriásbáb mellett az élő szereplők szinte eltörpültek.

A hagyományos vonalat képviselték ebben az évadban az Elvarázsolt egérkisasszony, a Fülenagy, a kíváncsi elefántkölyök, a Lúdas Matyi, és a Csalavári csalavér, valamint az egyszemélyes produkció, a Vackor kalandjai.

Szabó Attila igazgató kiemelte: a legfőbb feladatuk, hogy a gyerekeknek olyan tartalmas művészi kikapcsolódási lehetőségeket biztosítsanak, amely ebben a felgyorsult és elgépiesedett, elszemélytelenedett világban a mese tisztaságát, az erkölcsi nagyságot, valamint a jó és a rossz harcát, azon belül is a jó diadalát kell hirdetnie.

A színháztermi előadások mellett tájelőadásokon is fellép a bábszínház társulata, hiszen szívesen látott vendégek az egész országban. Elsősorban az óvodás és az alsó tagozatos iskolások a legfőbb célcsoport, de vannak bölcsődei előadásaik is. „Idén a határon túlra, Felvidékre is eljutottunk.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!