Ugrás a tartalomra

Abaújban volt már egy sikeres ötletmaraton

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 13. szerda 13:12
Városunk Miskolci Ötletmaraton címen szervez társadalmi hackathont május 6. és 8. között. Magyarországon a harmadik ilyen rendezvény lesz a miskolci, elődje volt a gönci járásra fókuszáló Abathon. A szomszédos rendezvény egyik főszervezőjével beszélgettünk egyebek mellett arról, hogy náluk kik és milyen ötletekkel jelentkeztek.

Az Abathont 2021 augusztusában rendezték meg Telkibányán, ugyanarra a társadalmi hackathon nevű formátumra építve, amelyre a Miskolci Ötletmaraton is alapozni fog. Tekinthetünk a rendezvényre jó példaként.

Bereczky Béla (középen); Fotók: Közösségfejlesztők Egyesülete

Főként, hogy az egyik akkori főszervező, Bereczky Béla vezető mentor lesz városunkban, azaz fő felelőse az ötleteket kidolgozó csapatok segítésének. Az Abathonnal kapcsolatban elmondta: azért hirdették meg a rendezvényt, hogy a térségben élők számára megteremtsék a stratégiai tervezés lehetőségét.

Ez azt jelenti, hogy a résztvevők úgy dolgoztak ki ötleteket a legelejétől fogva, hogy figyelembe vették például azok megvalósíthatóságát, hasznosságát, hatásait és egyéb olyan tényezőket, amiket számba kell venni ahhoz, hogy egy elképzelés a realitás talaján maradva eljusson a megvalósíthatóság állapotáig. Miskolcon is erre számíthatnak az ötletmaratonozók.

Az ötletek a közösségekre fókuszáltak

Az Abathon 48 órája végül 11 ötlettel indult el, ezeket úgy foglalta össze Bereczky Béla, hogy „a mindennapi jóllétet” helyezték fókuszukba. Nem előre megadott témák mentén várták az elképzeléseket.

„Nagyon változatos ötletek érkeztek. Egy részük régóta dédelgetett vágyból született meg, jellemzően egy közösségéből: de jó lenne, ha így, vagy úgy lenne valami. Másik részüket egyéni elképzelések motiválták” – foglalta össze a szervező, majd kicsit közérthetőbben fogalmazva hozzátette, hogy az ötletek döntő többsége valamilyen formában a közösségek erősítését célozta.

Munkában a csapattagok

A győztes csapat végül a Draken Egyesület kollektívája lett, akik a tech szférából érkeztek, így ismert volt számukra a hackathon formátuma. Olyan ötletet dolgoztak ki, ami egy közösségi teret építő digitális faliújság létrehozását célozza. Egy interaktív digitális felületet kell elképzelni, amelyet azok is könnyen elérnek, akiknek egyébként nem alapvető a digitális eszközök használata, és ezen keresztül könnyebben be tudnak csatlakozni a közösségek életébe.

De a csapatok kidolgozták generációkat összehozó közösségi rendezvény ötletét, térségi (vad)mentő állomásról gondolkodtak, vagy éppen arra kerestek megoldást, hogyan lehetne a helyszínt is biztosító telkibányai iskola újra a közösségi élet színtere.

A digitális faliújság terve prezentálás közben

Aktív állampolgárok és közösségek jelentkeztek

A csapattagok végül a gönci járás 30 településéről érkeztek. Sokan közösségek, civil szerveződések tagjai voltak, akik kész csapatként jelentkeztek. Mellettük érkeztek „önállóan” is tenni akaró állampolgárok a résztvevők közé. Utóbbiak végül gond nélkül becsatlakoztak olyan csapatokhoz, akiknek az ötletével azonosulni tudtak. Így állt össze az Abathon 7 versenycsapata.

Érdekes egyébként, hogy 11 ötlettel indult el a program, de 7 csapat kezdte meg a kidolgozást. Mi történt a maradék 4 javaslattal? Bereczky Bélától megtudtuk, hogy a természetes szelekció áldozatává lettek, például nem kaptak kellő támogatást a résztvevőktől, vagy éppen összeolvadtak más elképzelésekkel.

Többféle ötletet kidolgoztak

A szervező zárásként arra is kitért, hogy a 7 kidolgozott ötletből 5 megvalósítása azóta el is kezdődött.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!