Ugrás a tartalomra

Agrárpetíció – „A források csökkentése nem elfogadható”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. április 24. szerda 18:05
A BOKIK is csatlakozott az agrártámogatások csökkentése ellen indított aláírásgyűjtéshez. A petíciót szerdán írta alá a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

A 2020 utáni közös agrárpolitikában (KAP) az Európai Bizottság javaslata szerint a migráció kezelésére átcsoportosítandó összegek miatt jelentősen csökkennének az uniós agrártámogatások – jelentette ki néhány hete a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs.

Ez ellen aláírásgyűjtést kezdeményezett a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), amihez aztán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is csatlakozott. A február végi indulás óta több mint 170 ezren írtak alá – tudatta szerdán a NAK Borsod megyei elnöke. Taskó József hozzátette: az aláírásgyűjtés május 3-ai lezárásáig szeretnék elérni a 200 ezres határt, és ebben most már az iparkamara is sokat segíthet.

Fotó: Parai Roland

– A támogatás csökkentése ellen a magyar, de az egész európai gazdatársadalom tiltakozik. A források csökkentése nem elfogadható, mert például komoly élelmiszerár-emelkedést is eredményezhet – mutatott rá, hozzátéve még: az Európai Unió annak idején azért indította el a közös agrárpolitikát, hogy biztonságos, megfelelő mennyiségű és minőségű legyen az élelmiszerellátás. Ha a támogatások csökkennének – vélekedett –, az akár ezt is veszélyeztethetné, ráadásul a fejlesztések elmaradása az ipart is negatívan érintené.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, meglepődve értesültek arról, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban jelentős mértékben csökkentenék a gazdák támogatását. – Nekünk is az az érdekünk, hogy az agrárium hatékonyan és jól működjön, ezért az agrárkamara megkeresésére a mi kamaránk is pozitív reagált, és úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk az aláírásgyűjtéshez – tette hozzá Bihall Tamás, aki az aláírást követően arra biztatta a kamarai tagokat, hogy ha egyetértenek a petícióban foglaltakkal, akkor maguk is írják alá.

– Ha az agráriumra fordított kiadások csökkennének, az nemcsak az agrárvállalkozásokat és a termelőket érintené, hanem közvetve a teljes magyar társadalmat, a felzárkózó országokat – hangoztatta.

A petíciót május 3-áig még alá lehet írni a falugazdászoknál, a NAK megyei igazgatóságain, illetve a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!