Ugrás a tartalomra

Amit tavasz végén kizártak, épp megtörténik

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 04. csütörtök 15:16
Varga Mihály szerint a negyedik hullám miatt újabb korlátozások lehetnek, és gazdasági kiesés jöhet. A pénzügyminiszteri előrejelzés hatására igyekeztünk összeszedni az év legfurcsább szellemvasútjának főbb megállóit: így vált hazánk negyedik hullám tagadóból és harmadik oltás nemlegesből a vírus új mutációi elleni harc éllovasává.
Fotó: HVG

A Portfolió közölt összefoglalót arról, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter milyen kijelentéseket tett előadásában a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján.

A jelen gazdasági állapottal kapcsolatban például úgy fogalmazott, hogy



a minisztérium a korábbi 7-7,5 százalékról csökkentette előrejelzését, mert most azt gondolják, hogy alulról fogja közelíteni a 7 százalékot az idei gazdasági növekedés: mintegy 6,8 százalékot várnak. Ezt –egyéb okok mellett – az energiaárak emelkedésével indokolta, de az infláció is visszafoghatja a növekedést, és a koronavírus okozta hatás is érzékelhető lesz.



Varga Mihály felkészítette hallgatóit: korlátozások lehetnek, gazdasági kiesés jöhet a negyedik hullám miatt. Reményei szerint ez azonban talán kisebb lesz, mint az előző hullámok során.

Furcsa ezt az előrejelzést hallani azután, hogy a koronavírus elleni védekezés plakátarca (nyomában pedig több kormányzati szereplő is) azt állította, hogy nem lesz sem nyáron, sem szeptemberben negyedik hullám Magyarországon. Ezzel a véleménnyel kevés összhangot mutat a  Semmelweis Egyetem rektorának szeptember eleji nyilatkozata, ami a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangzott el. A koronakutatás koronázatlan királya itt arról beszél, hogy hosszú lesz a negyedik hullám.

A negyedikhullám-tagadás evolúciója ott kezdődött, hogy Gulyás Gergely megnyugtatott mindenkit május legelején: nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére. Elmondta, hogy azok, akik ezt terjesztik, veszélyeztetik a védekezést. A koronavirus.gov.hu négy hónappal később büszkén számolt be arról, hogy hazánk az első ország, ahol lehet regisztrálni harmadik oltásra. Szerencsére a vírushelyzet csak bő két héttel a vadászati kiállítás és a békemenet után eszkalálódott ennyire, hiszen néhány nappal ezelőttig még a tömegközlekedésen sem volt szükség a maszkviselére. Mit is lehet mondani? Szia Magyarország, üdv a damaszkuszi úton!

Olvasnivaló