Ugrás a tartalomra

Az automata toló- és harmonikaajtók záródási megoldásai

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 14. kedd 12:35
A személyi és vagyonvédelem alapja a zárható bejárati ajtók megléte. Az automata nyílászárók esetében szintén jogos és elvárható, hogy megfelelő zárszerkezettel legyenek ellátva. Bár a plázákban, üzlethelyiségekben könnyebben megoldható a zárhatóság kérdése a lehúzható redőnyös megoldásokkal, egyéb helyiségekben elvárás a biztonságos záródás.

Az automata tolóajtók és harmonikaajtók használatánál különböző zárási lehetőségekkel tudjuk megoldani a helyiség biztonságát. Cikkünkben a zárszerkezetek típusait mutatjuk be bővebben, ezzel is megkönnyítve a választást.

Több, különféle záródási módú és elhelyezkedésű zárszerkezetet különböztetünk meg, melyek mindegyike biztos védelmet kínál az automatizált bejáratok esetén. Az önműködő toló- és harmonikaajtók esetében más technológiával kerülnek az ajtókba a zárak, mint a hagyományos nyílászárók esetében.

A FAAC Hungary Kft. automata harmonikaajtói más típusú, önműködő ajtótól eltérően csuklós mozgást végeznek, az ajtólapok alig lógnak ki az ajtó síkjából nyitott állapotban, így helytakarékos megoldásként sok helyen alkalmazzák. Ezeknél a bejáratoknál manuális és elektromechanikai záródás egyaránt megvalósítható.

Manuális és elektromechanikai záródás

A kézzel történő zárás esetében a kulcs elfordításával történik a zárnyelv elforgatása. Ekkor beszélünk manuális záródásról. Az automata ajtók esetében általában a padlózárak és a középzárak egyszerűbb változatai manuálisan működnek. A padlóba épített megoldás során rendelhetőek csak belülről zárható és nyitható ajtózárak is. 

Az elektromechanikai zárak esetében automatika vezérli a nyitást és zárást is. A felsőzárak irányítását az úgynevezett BDE-D kezelőegység vezérli. Ennek használata praktikus, hiszen akár távirányító segítségével is működtethető. A záródás során nemcsak a két ajtószárny zárul össze, hanem az ajtók is.

Zártípusok

A toló- és harmonikaajtók automatizált változatainak rögzítéséhez a padlózárak alkalmazása az egyik lehetőség. Az ajtólapok lezárását manuálisan végzik a padló- vagy taposózárak, így a kulccsal történik a zár elforgatása. Az egyszerűbb változatok esetében a kulcsok nem másolhatóak és maximum 3 darab készül a zárhoz, csak belülről nyithatóak. A komolyabb védelem érdekében a cilinderes padlózár beépítése jó lehetőség, melynek kulcsai másolhatóak és kívülről-belülről egyaránt történhet az ajtózár nyitása. A középzárak szintén mechanikus működésűek. Az átcsapós változat a két ajtószárnyat kapcsolja össze, míg a letűzős zár egy kitolható rúd segítségével az alsó és felső kerethez rögzítik az ajtószárnyakat.

Felső lezárás

A felsőzárak esetében beszélhetünk automatikus lezárásról, melyhez a BDE-D vezérlőegységet használjuk. Hasonlóan a korábban említett átcsapós és letűzős zárakhoz, a felső zárás is kétféle módon biztosítható. A VRR a két ajtószárnyat rögzíti egybe, míg az MPV technológia fentről leengedett rudat nyom a padlóba, így rögzíti az ajtószárnyakat.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!