Ugrás a tartalomra

Az előválasztás hatása? Esett a bizonytalanok aránya és a Fidesz támogatottsága

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 01. szerda 14:08
Augusztusban a teljes népesség körében – hónapok óta először – egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra – állapította meg a Republikon Intézet legfrissebb havi pártpreferencia-kutatása, amelyet elsőként a Telex hozott le szerdán. A bizonytalanok aránya tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

Fogy a Fidesz-tábor, belehúzott az LMP – így foglalta össze röviden a kutatás eredményeit a Telex cikke. A Republikon felmérése alapján a pártválasztók körében három százalékpontot veszített a Fidesz augusztusban (48 százalékról 45-re esett). A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, így a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

Az elemzés szerint az előválasztások miatt kampányhangulat uralkodik mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon. Az ellenzéki pártokra most több figyelem jut, ami valamelyest a népszerűségi adatokban is megnyilvánul. A bizonytalanok száma folyamatosan csökken, ami szintén betudható a kampányüzemmódnak.

Az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben. Tehát jelenleg az ellenzéki összefogás vezet, amennyiben az adatok valóban összesítve értelmezhetők, de ez az elmúlt hónapokban is tapasztalható volt már.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke