Ugrás a tartalomra

Az előválasztás hatása? Esett a bizonytalanok aránya és a Fidesz támogatottsága

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 01. szerda 14:08
Augusztusban a teljes népesség körében – hónapok óta először – egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra – állapította meg a Republikon Intézet legfrissebb havi pártpreferencia-kutatása, amelyet elsőként a Telex hozott le szerdán. A bizonytalanok aránya tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

Fogy a Fidesz-tábor, belehúzott az LMP – így foglalta össze röviden a kutatás eredményeit a Telex cikke. A Republikon felmérése alapján a pártválasztók körében három százalékpontot veszített a Fidesz augusztusban (48 százalékról 45-re esett). A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, így a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

Az elemzés szerint az előválasztások miatt kampányhangulat uralkodik mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon. Az ellenzéki pártokra most több figyelem jut, ami valamelyest a népszerűségi adatokban is megnyilvánul. A bizonytalanok száma folyamatosan csökken, ami szintén betudható a kampányüzemmódnak.

Az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben. Tehát jelenleg az ellenzéki összefogás vezet, amennyiben az adatok valóban összesítve értelmezhetők, de ez az elmúlt hónapokban is tapasztalható volt már.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!