Ugrás a tartalomra

Az MSZP rendszerváltást sürget a munka világában

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 13:30
"Rendszerváltást" sürgetett a munka világában csütörtökön sajtótájékoztatón az MSZP társelnöke, aki azt mondta, ha a szocialisták lennének kormányon, magasabbak lennének a bérek, alacsonyabbak az adók, adómentes lenne a minimálbér, miközben jobban adóztatnák a multicégek nyereségét.
Juhász Ákos tavaly októberi felvétele a párt másik társelnökével, Kunhalmi Ágnessel tett miskolci látogatásakor

Komjáthi Imre az MSZP Facebook-oldalán közvetített eseményen kijelentette: a szocialisták munkát, kenyeret, tisztességes béreket és egy olyan országot akarnak, ahol minden magyart megillet a jólét, a fejlődés és a boldogulás esélye. Az MSZP ehhez alkotta meg a Rendszerváltást! című programját - közölte.
    
Azt mondta, nem igazságos, hogy a Fidesz-kormány kifosztja a nyugdíjasokat, nem fizeti meg a dolgozókat és az út szélén hagyja a segítségre szorulókat, miközben oligarchák hatalmaskodnak, jachtoznak, "fürdenek a luxusban", tobzódik a korrupció.
    
Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP kormányon azért dolgozna, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, ehhez emelné és adómentessé tenné a minimálbért és a garantált bérminimumot. Kezdeményeznék - folytatta -, hogy Magyarországon is vezessék be az európai minimális bért, ami ma 875 euró, azaz 330 ezer forint havonta.
    
"A fideszes kormányban úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül", hiszen megszüntetnék a kötelező munkaköri egészségügyi alkalmassági vizsgálatot; ez gazemberség és elfogadhatatlan 
- hangoztatta.


    
Közölte, az MSZP előírná a vállalaton belüli bérkülönbségek maximálását, hogy útját állják az irreálisan magas vezetői fizetéseknek.
    
Kitért arra is, hogy ma a tőke nyeresége kilenc százalékon adózik, az MSZP azonban azt javasolja, hogy a társasági nyereségadó - a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan - 15 százalék legyen. A 15 százalékból csak 12 százalék folyna be a költségvetésbe, a fennmaradó részt szétosztanák a dolgozók között nyereségrészesedésként - tette hozzá.
    
Az ellenzéki politikus a dolgozók kizsigerelésének megakadályozása érdekében megerősítené a szakszervezeteket és kollektív szerződéseket köttetne.
    
Szerinte az MSZP által javasolt programra és intézkedésekre lenne pénz: haza kell hozni az uniós forrásokat és fel kell számolni a magántőkealapokat, ezáltal több ezer milliárd forint lenne fordítható a jóléti társadalom megteremtésére.
    
A társelnök azt mondta, aki le akarja váltani a Fideszt, annak az MSZP jelenti a megoldást, mert a szocialista párt nem az ellenzéki civakodással van elfoglalva, hanem megalkotta azt a programot, amely megoldást jelenthet az emberek gondjaira.

(MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!