Ugrás a tartalomra

Az olimpiára tréningezik a miskolci egyetemista

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. július 16. kedd 15:54
A Magyar Olimpiai Csapat tagjává vált Spiller Tiziana, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója, aki hamarosan utazhat Párizsba.
Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

A 20 éves gyalogló a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) döntése értelmében a maratoni távú vegyes váltó egyik tartalék tagjaként vehet részt az ötkarikás játékokon. Ezt a számot augusztus 7-én rendezik. A fiatal sportoló a Budapesti Honvéd SE színeiben versenyez. Tiziana hazai versenyeken két korosztályos bajnoki címet, valamint három felnőtt bajnoki érmet is szerzett. A gyaloglásban elért sikereiről korábban ebben a cikkünkben írtunk. 

Spiller Tiziana éppen Spanyolországban tréningezik, ott értük utol telefonon. 

– Agárdon nőttem fel, először Székesfehérvárra jártam általános iskolába, majd 10 éves koromban költöztünk Budapestre, azóta is ott élek. Az egyetem választásnál jött képbe Miskolc. Azért, mert a páromnak van miskolci kötődése, habár jelenleg ő is Pesten él – mondta a sportoló.

– Rajta keresztül ismerkedtem meg a Miskolci Egyetemmel, annak hagyományaival, közösségével. Fontos volt az is, hogy a sportot az egyetem mellett megfelelő szinten tudjam űzni. Továbbá az egyik edzőm is miskolci, vele nagyon szerettem volna együtt dolgozni. (Szűcs József, a Miskolci Sportiskola gyalogló szakágának vezetője.) Így többtényezős volt a Miskolcra érkezésem, két évvel ezelőtt – tudatta. 

Spiller Tiziana és miskolci edzője, Szűcs József a római Európa-bajnokságon /Fotó: magánarchívum

– Alapvetően fővárosi lánynak vallom magam, de mindenhová kötődöm egy kicsit, ahol eddig éltem az országban. A budapesti (Srp Miklós) és miskolci edzőm közösen dolgozik a felkészítésemen. A DVTK-nak van atlétika szakosztálya és gyaloglásban a Diósgyőr-Honvéd kapcsolata szakmai szinten évtizedek óta fennáll. Az átigazolás azonban nagyon bonyolult lenne, így maradtam a budapesti klubnál – hangoztatta a sportoló. 

– Azt, hogy esélyes vagyok bekerülni az olimpiai csapatba, már tavasszal sejtettem, de valójában csak a múlt héten tudtam meg, hogy tényleg tagja vagyok a keretnek. A napokban olimpiai felkészülésen veszek részt Spanyolországban, magaslati edzőtáborban, hogy a lehető legjobb formában tudjak majd rajthoz állni Párizsban – tette hozzá. 

Tiziana kiemelte, hogy az edzőtáborban, Sierra Nevadában 2300 méteren, speciális körülmények vannak, amelyek máshogyan hatnak a szervezetre, így ehhez adaptálódva magasabb teljesítményre lesz majd képes a tengerszinten. 

– A gyaloglóknál általában kicsit később jön el az időpont, amikor a pályájuk csúcsára érnek, az inkább a harmincéves kor környékén történik meg, de olimpiára már hamarabb is ki lehet jutni. Nem ritka, hogy hozzám hasonló húsz év körüli fiatal sportolók vesznek részt világversenyeken. A gyaloglás egyébként olyan szakága az atlétikának, amelyben akár negyven évesen is a világ élvonalában tudnak maradni a sportolók – hangsúlyozta Tiziana. 

A sport számos ágát kipróbálta

– Amióta járni tudok, lételemem a mozgás és a sport. A rögbitől kezdve a teniszen keresztül a baletten át mindent kipróbáltam, illetve óvodás korom óta úsztam. Az általános iskolában öttusáztam is, tehát a versenyszerű sportot ezzel kezdtem hétévesen. Majd belekóstoltam a hosszútáv futásba, mert úgy éreztem az úszás nem áll olyan közel hozzám. Az akkori edzőm Gál Géza sokat dolgozott együtt Urbán Ákos hosszútávfutó és gyalogló edzővel és ők ajánlották 12 éves koromban, hogy próbáljam ki a gyaloglást, mivel a hosszútávot kedvelem – mondta. 

Hozzátette, meglepően hamar ráérzett az újabb sportjának technikájára, "2016-ban még futásban is versenyeztem, de már gyaloglásban is elindultam. A válogatottságom még abban az évben elkezdődött" – mesélte. 

Van úgy, hogy elfáradunk

– Senki sem tud folyamatosan a teljesítménye csúcsán lenni, hiszen mindenkinek vannak nehezebb időszakai, elfáradunk, hibázhatunk is, a sport sokféleképpen ad és vesz el – fogalmazott Tiziana, hozzátéve, hogy tudatosan figyelni kell a céljainkra és érteni kell, mi miért történik. Ahhoz, hogy egy rosszul sikerült versenyen túl tudjunk lépni, fontos tudni a siker kulcsát éppúgy, mint a kudarc kulcsát. Mi az, amit jól csináltunk és mi az, amit nem. 

– Szerencsém van a Miskolci Egyetemmel, mert az oktatóim együttműködők, támogatnak abban, hogy a kettős életpályát meg tudjam valósítani, vagyis az élsportolói mivoltomat és a tanulmányaimat össze tudjam egyeztetni, valamint mentor programban is részt veszek. Egyéni tanulmányi renddel készülök, így nem kell minden előadáson ott lennem, hiszen az edzések miatt nem is tudnék – vélekedett a sportoló.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!