Ugrás a tartalomra

Az újabb duális tanév kezdetét ünnepelték a BorsodChemben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 04. szerda 19:33
A vállalat idén negyedik éve csatlakozott a duális képzési rendszerhez és fogad a régió egyetemeiről, képzési helyeiről duális hallgatókat.
Duális tanévnyitó a BorsodChemben. Fotó: Osztie Tibor

A duális tanévnyitó ünnepségen elhangzott, hogy 2022-től nem csak felsőfokú hallgatókat fogadnak, hanem a vegyésztechnikusok duális képzésében is részt vesz a vállalat. A most kezdődő tanévet az eddigi legmagasabb tanulói létszámmal indítják, hetvenöten kezdik meg tanulmányaikat ebben a rendszerben. 

Kruppa László a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a hetvenötös szám náluk egy mágikus szám az idén, egyrészt azért, mert hetvenöt főre bővült azon duális hallgatók száma, akik a partner oktatási intézményeknél folyó képzésüket a BorsodChemnél megszerzett gyakorlati ismeretekkel és tudással fogják bővíteni. Másrészt azért, mert a vállalat ebben az évben lesz hetvenöt éves, a jogelődjét 1959-ben alapították. 

Kiemelte, ez a hosszú múlt is garancia arra, hogy a náluk megszerzett tudás és tapasztalat megbízható alapot nyújt a jövő szakemberei számára. Rámutatott, az elmúlt tíz évben történetük legjelentősebb beruházásait hajtották végre, kitartóan fejlesztik, mind a vállalatot, mind a termékeiket, amelyeket öt kontinens, mintegy kilencven országába szállítják Kazincbarcikáról. 

A vezérigazgató szerint a duális hallgatók jól választottak, amikor a BorsodChem mellett döntöttek gyakorlati tanulmányaik kapcsán, de legalább ilyen jól dönthetnek majd akkor is, ha a diplomájukkal, bizonyítványukkal a kezükben is ide jönnek munkát vállalni. A cégnél biztosított a szakmai fejlődés lehetősége, a versenyképes jövedelem, és ezek mellett egy összetartó, támogató közösség is. Az új tanévhez sok sikert és kitartást kívánt a duális képzésben résztvevő diákoknak. 

Prof. Dr. Viskolcz Béla a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézet intézetigazgatója méltatta a BorsodChemmel történő együttműködést a duális képzés terén, amely már sok évre nyúlik vissza. Beszédében kiemelte, minden tanévkezdés egy utazás kezdete. Van, aki most száll fel először erre a vonatra, mások már a korábbi években. A Miskolci Egyetem számára minden egyes év, minden új megálló újabb és újabb nehézségeket és kihívásokat hozott. Visszaemlékezett, amikor 2019-ben elindították az együttműködést a vegyészmérnöki, majd a vegyészmérnök mesterképzés területén, valamint az első duális évfolyamokat, azt gondolták, ez jól hangzik, majd húsz-harminc hallgató választja ezt a fajta tanulási lehetőséget. 

Ez a szám ma kilencvenkettő. Ennyien kezdik meg ebben a tanévben valamilyen formában a vegyészmérnök képzést a Miskolci Egyetemen. Ez minden várakozásukat felülmúlja. Nem csak a létszámot, hanem az eredményeket tekintve is, mert az előzetes elképzelés az volt, hogy a duális hallgatók az elméleti tárgyak tekintetében lemaradnak majd a nem duális képzést választó társaikhoz képest. Az élet ezt cáfolta, az elemzéseik azt mutatják, hogy nem hogy lemaradtak volna, átlagosan még jobban is teljesítenek. Jól döntöttek tehát azok, akik a duális képzést választották. 

- Az az utazás, amelybe a BorsodChemmel belekezdtünk kiemelkedő eredményeket hoz. A vállalat számos dolgozója a diploma átvétele után is hallgatója marad az egyetemnek, például a mesterképzés által. Nagyon fontos a duális képzés, mégpedig azért, mert vannak területek, ahol a vállalat sokkal nagyobb infrastruktúrával rendelkezik, jobb gyakorlati képzési feltételekkel, mint az egyetem. A duális képzésnek éppen az a lényege, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati tudást a legjobbaktól kapják meg a diákok. Ez egy sikertörténet – állapította meg az intézetigazgató. 

A hivatalos köszöntőket követően Patrick Lu Hongjie, a BorsodChem Igazgatóságának elnöke és Kruppa László vezérigazgató emléklapokat adott át a duális képzésbe most bekapcsolódott tanulóknak. A tanévnyitó ünnepség után az új hallgatók számára lehetőség nyílt megismerkedni egymással, valamint a BorsodChem vezetőivel és a duális képzést koordináló munkatársakkal is beszélgethettek.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!