Ugrás a tartalomra

Az ukrán-orosz és az izraeli-palesztin konfliktus volt a pápa húsvéti üzenetének középpontjában

atv.hu
Utoljára módosítva
2023. április 10. hétfő 08:24
Ukrajna és a világ békéjéért imádkozott Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren. Közben a keresztény közösségek a világ minden pontján megemlékeznek Jézus szenvedéséről, keresztre feszítéséről, haláláról és feltámadásáról. Az ATV Híradó riportja.

Kerekesszékben tartotta meg vigíliáját nagyszombat estéjén Ferenc pápa a Vatikánban. A katolikus egyházfő már akkor említést tett a háború jeges leheletéről. A Szent Péter téren mondott húsvéti beszédében azért imádkozott, hogy Ukrajnában és máshol is béke legyen.

,,Urunk, segítsd a szeretett ukrán népet a békéhez vezető úton, és vesd a húsvét fényét Oroszország népére. Vigasztald a sebesülteket és azokat, akik elvesztették szeretteiket"

– mondta a pápa, aki az izraeliek és palesztinok közt is párbeszédet sürgetett. Szintén az ukrajnai és a közel-keleti békéért imádkozott húsvét alkalmából Canterbury érseke. III. Károly brit király pedig trónra kerülése óta most először már uralkodóként vett részt Windsorban a húsvéti misén.

Egy cseh városban kereplőkkel pótolták a nagycsütörtöktől 3 napig szünetelő harangszót. Egy német településen egy szláv nép, a szorbok ünnepelték a húsvétot. Egy Frankfurttól délre lévő városban pedig olasz bevándorlók 40 éve rendeznek nagypénteki passiójátékot.

Bolíviában bibliai jeleneteket ábrázoló homokszobrokat faragtak húsvétra. Nicaraguában nagypénteken körmenetet tartottak, pedig a kormány betiltotta azt, miután Ferenc pápa diktatúrának nevezte az országot, amely megszakította kapcsolatát a Vatikánnal. Kairóban kopt hívők pedig ma még csak a virágvasárnapot ünnepelték, a keleti kereszténységben ugyanis csak jövő vasárnap lesz húsvét.
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!