Ugrás a tartalomra

Bekérették a varsói orosz nagykövetet Putyin pénteki kijelentése miatt

minap.hu/MTI
Utoljára módosítva
2023. július 22. szombat 14:19
Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén Sztálin ajándékának nevezte azt, hogy  a második világháború után Lengyelország németországi területek egy részét kapta. 

A történelmi igazság nem lehet vita tárgya, az orosz elnöknek Joszif Sztálinról tett kijelentése miatt bekéretik a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki arra reagált péntek este a Twitter közösségi honlapján, hogy Vlagyimir Putyin, az orosz elnök pénteken úgy nyilatkozott: "a Szovjetuniónak, Sztálin álláspontjának köszönhetően Lengyelország jelentős nyugati, korábbi németországi területeket kapott. Ez pontosan így van, a mai Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka a lengyeleknek. Varsói barátaink elfelejtették ezt? Emlékeztetni fogjuk őket erre."
    
Sztálin "egy háborús bűnös volt, a lengyelek százezreinek haláláért felelős" - írta meg Morawiecki. "A történelmi igazság nem lehet vita tárgya" - tette hozzá. Bejelentette: bekéretik a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét.
    
Radoslaw Fogiel, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke szombaton a PAP hírügynökségnek a "dezinformáció elemének" minősítette Putyin kijelentését. A történelmi határok témáját illetően felidézte: 1939 szeptemberében a Szovjetunió a hitleri Németországgal együtt megtámadta Lengyelországot, megszállta ennek területeit.
    
A második világháború után Lengyelország a nyugati területeket "kárpótlásul kapta meg azért, amit Sztálin keleten tartott meg a Szovjetunió számára" - emlékeztetett Fogiel, hozzátéve: "ez senkinek sem az ajándéka". Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország nem támaszt területi követeléseket egyik szomszédjával szemben sem.
    
A 1945-ös potsdami konferencia nyomán - amelyet Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök részvételével tartottak meg -  Moszkva megtarthatta a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán általa annektált balti államokat és kelet-lengyelországi területeket is.
    
Az elvesztett közép- és kelet-lengyelországi területek kárpótlásaként Lengyelország nyugati határa az Odera-Neisse folyók vonala lett. A második világháború előtt Lengyelország területe 388 634  négyzetkilométer volt, jelenleg 322 575 négyzetkilométert tesz ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!