Ugrás a tartalomra

Benzinkúton ellenőrizték az autók világítását a rendőrök

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 18:35
A rendőrség tapasztalatai szerint még mindig sok baleset történik azért, mert az emberek nem törődnek a látni és látszani elv betartásával.
Indulás előtt még mindig sokan nem ellenőrzik a lámpákat. Fotó: Végh Csaba

A láthatóság fontosságára hívták fel a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai kedden délután a kisvasút Dorottya utcai végállomásával szemben található benzinkúton. A rendőrök azt ellenőrizték, hogy a megállított autóknak működtek-e az első, illetve hátsó lámpái. 

Pitkó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, az akció célja az, hogy felhívják a figyelmet a láthatóság fontosságára, így az őszi, téli időszakban, hiszen ilyenkor többet kell sötétben vezetni, és alapvetően is romlanak a látási viszonyok. 

- Október 19-étől idén is elindult országosan a „Látni és látszani!” kampány. Nagyon fontos számunkra, hogy évről évre felhívjuk a gyalogosok, a gépkocsivezetők és a kerékpárosok figyelmét is arra, hogy mennyire fontos, hogy a korlátozott látási viszonyok között is láthatóak maradjanak, illetve ők maguk is lássák az utat. Mindenféleképpen azt szeretnénk elérni, hogy ebben az időszakban is megelőzzük a baleseteket, hiszen a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az őszi, téli időszakban megnő a balesetek száma – hangsúlyozta az osztályvezető.

Nem csak az autósok

Pitkó László kiemelte, személyes tapasztalatai nem túl jók: folyamatosan sok olyan gépkocsival találkozik a közutakon, melyeknek a vezetői a reggeli elindulás előtt nem győződnek meg kellőképpen arról, hogy a járművük megfelel-e a közúti közlekedésben való részvétel szabályainak. „ A világító berendezések sok esetben nem, vagy csak részben működnek, a hatósági jelzések koszosak, nem jól láthatók. A KRESZ előírja ezek ellenőrzését.” 

A rendőri vezető tapasztalatai a gyalogosok és a kerékpárosok esetében sem pozitívak. - Sajnos a gyalogosok esetében sem túl jó a helyzet ilyen téren: sok olyan gyalogossal találkozok lakott területen kívül, akik nem viselik a láthatósági mellényt, noha ez is előírás. Egy ilyen mellény néhányszáz forintba kerül, viszont életeket menthet. A kerékpárosok esetében is sok a hiányosság, még mindig sokak nem használnak első- hátsó lámpát, pedig kötelező, és a láthatósági mellényt sem viselik lakott területen kívül, amikor a látási viszonyok pedig indokolnák. Az ellenőrzések folyamán sajnos napi negyven-ötven eljárás indul megyeszerte, holott a célunk nem a bírságolás, hanem az emberek életének megmentése – zárta Pitkó László. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!