Ugrás a tartalomra

Csárdadaizmus: ezekben az éttermekben hallgathatunk élő muzsikaszót Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 04. csütörtök 12:52
Három miskolci étteremben is húzzák a cigányzenekarok a Muzsikáló Magyarország program jóvoltából.
Képforrás: Friss Hírek

A szakmai zsűri döntése alapján az egymilliárd forintos keretösszegből közel 100 együttes mintegy 456 muzsikusának négy havi foglalkoztatását segítik országszerte a „Muzsikáló Magyarország 2024” program 1 milliárdos keretösszegéből - adtunk hírt korábban.

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél országszerte az éttermekben, és az állam fizeti a bérüket - közülük több együttes Miskolcon húzza.

A hagyományos, csárda hangulatot idéző muzsika nem csak a paprika fűzéres, kockás abroszos helyeken csendül fel a folyóparton vagy a gémeskutak szomszédságában. Modern dizájnú és városi környezetben is zenélnek a cigányzenekarok: grill bisztrókban, fogadókban sör- és borházakban, pizzériában, tanyán, hotelben és ételbárokban egyaránt játszanak, ami néhol olyan hatással bír, mint egy avantgard képvers (ízlelgessük például az alábit: quattro formaggit majszolva hallgatjuk, hogy "Akácos út... ha végigmegyek rajtad ééén...").

Miskolcon viszont többnyire olyan éttermekbe szerződtek a zenekarok, ahol stílusba vág a muzsikaszó. Mutatjuk, hol várja élő cigányzene a vendégeket:

  • Miskolci Balogh Zoltán és zenekara a Kispipa Halászcsárdában játszik
  • Horváth Béla Cigányzenekara a Véndiófa Grill Bistroban húzza
  • A Kopasz Band a Csülök Csárdában zenél

A programmal kapcsolatos további információk és a részletes pályázati kiírás a kisfaludyprogram.hu oldalon érhető el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!