Ugrás a tartalomra

DK: A miskolciak kettéhasadt autópályát kaptak ajándékba a kormánytól

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 14. kedd 18:48
A Fidesz-kormány által indított Modern Városok miskolci programjának egyik fontos eleme volt az M30 -as autópálya továbbépítése a szlovák határig - írja a Demokratikus Koalíció miskolci szervezete szerkesztőségünkhöz eljuttatott keddi közleményében.

A 2018-ban kezdett beruházást világraszóló ünnepléssel adták át 2021 októberében. Most az egész ország a csodájára jár annak a repedésnek, amely olyan balesetveszélyessé vált, hogy fél évre le kellett zárni a pálya 10 kilométeres szakaszát a forgalom elől Szikszóig - fogalmaz a Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott keddi közleményében.

"Mit kíván tenni a magyar kormány azért, hogy megkövesse a miskolciakat és az Abaújban élőket, valamit a tranzitforgalmat használókat, hogy beláthatatlan ideig nem használhatnak olyan szakaszt, ami az életüket könnyíti meg?" - emlékeztetnek Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció miskolci parlamenti képviselőjének korábbi felszólalására.

Felidézik: a 2021-es hangos ünneplésnek résztvevője volt a magyar kormányfő, Orbán Viktor, "aki még próbaútra is elvitte a térség fideszes országgyűlési képviselőjét", Csöbör Katalint.

- Most, hogy ott a hatalmas repedés, egyetlen fideszes potentát sem jelentkezik, hogy tájékoztassa a miskolciakat. A bajnak, úgy látszik, nincs gazdája, csak a hangos ünneplésnek - állapítják meg a közleményben.

Kalkulációjuk szerint a 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amely az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt. S mint vélelmezik, a használhatatlanná vált, 10,4 kilométeres Miskolc és Szikszó közötti szakaszt 39,4 milliárdért kivitelezték.

"A világbajnoki árhoz minőség nem társult. Egy 100-150 méteres részen megsüllyedt a pálya, ami a szerkezete elmozdulásából adódik. Ez utóbbi pedig 10-12 méter földalap" - taglalják.

Végül rámutatnak: Hegedűs Andrea arra is kíváncsi volt, hogy ki a felelős ilyen mértékű hibákért ennél a beruházásnál, amely körülbelül annyiba került egy 10 kilométeres szakaszon, mint Miskolc éves költségvetése.

Ám mint a közlemény végén leszögezik: az egy hónapja elhangzott felszólalás után ma sem tudjuk, meddig lesz lezárva az autópálya, milyen kárpótlásra számíthatnak a közlekedők. Máig nem állt ki a nyilvánosság elé Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője, hogy tisztázza az emberek előtt: miért kell teljes árat fizetni a használatért, miközben a pálya beláthatatlan ideig alkalmatlan lesz a közlekedésre.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!