Ugrás a tartalomra

A DK a Panel Plusz programmal csitítaná az energiazabáló épületek éhségét 

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 16. péntek 14:22
A globális környezetvédelem és Miskolc kapcsolatáról tartott sajtótájékoztatót péntek reggel a Demokratikus Koalíció helyi szervezete.
Fotó: Juhász Ákos

- Mit tudunk Miskolcon tenni annak érdekében, hogy ebben a témában előre lépjünk? Mit tehet ezért egy politikai közösség? – tette fel a kérdést Hegedűs Andrea, a párt országgyűlési képviselője, aki szerint fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk előre annak érdekében, hogy jól élhessünk a jövőben, jól élhessenek az unokáink.

- Budapesttel és Péccsel közösen bekerültünk az Európia Unió azon száz városa közé, amelyek részt vehetnek a klíma semleges és intelligens városok missziójában. Lehetőséget kaptunk arra, hogy feltérképezzük a lakossággal közösen az energiafelhasználás csökkentésének módjait Miskolcon.

Az országgyűlési képviselő szerint a legégetőbb kihívás, amivel a vármegyeszékhelynek szembe kell néznie, a lakóházak felújítása, energia takarossá tétele.

- A lakásállományunk körülbelül hatvan éves átlagban. Kevés azoknak az épületeknek a száma, amik nem energiazabálók: Miskolcon a lakott lakások száma több mint 69 ezer, ennek a 48 százaléka hagyományos építésű, a panelek pedig az 52 százalékát teszik ki az egésznek. Utóbbi a legmagasabb arány egy város tekintetében országszerte.
Hegedűs Andrea felidézte, hogy a 2000-es években elindult panelprogram során 14 ezer lakás újult meg a városban 2011-ig.

- A múlt évtized elején ez a folyamat megállt. Sok család károsult emiatt, mert nem részesült a programban. Pedig 10-50 százalékkal csökkent a felújított lakások rezsiköltsége. A Fidesz-kormány ezt állította le. A DK viszont meghirdeti országosan a Panel Plusz programot.

Az LMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke, Mezei Attila is megszólalt a sajtótájékoztatón, aki szerint az állami beruházások tervezésénél is figyelembe kellene venni a klímasemlegességi szempontokat.

- Szeretnénk, ha ezt figyelembe véve készülnének a jövőben már a tervek is. Támogatjuk a Pnel Plusz programot, de nem elég körbeszigetelni az épületeket, arra is figyelni kell majd, hogy egyes lakások belső hőfoka ne emelkedjen meg nagyon, ne legyen felesleges meleg a szobákban, és ne az utcát fűtsék az emberek, mert muszáj kinyitniuk az ablakot. Ezért egyedi mérőeszközök felszerelése is szükséges, hogy a lakók tudják szabályozni a hőfokot – véli Mezei Attila.

Mokrai Mihály önkormányzati képviselő, a MIHŐ felügyelőbizottsági elnöke, aki a sajtótájékoztató harmadik résztvevője volt, tovább részletezte a fűtési lehetőségeket.

- Komoly számításokat folytattunk arról, hogy ha a város panelépületeit leszigetelnénk, akkor ezeknek a fűtése egy geotermikus kút fúrásával környezetbarát módon válna megoldhatóvá. Olyan energiaforrásról beszélünk, ami a földbe visszasajtolva újra felhasználható. Gyakorlatilag tehát megszűnne a földgáz alapú fűtés Miskolcon, ami óriási lépés lenne a város életében.

Mokrai Mihály szerint emellett törekedni kellene az energiaközösség megvalósítására is. Ha a MIHŐ elektromos áramot termelő fűtőmotorjaival, a város napelem parkjaival és a geotermikus energiával az lenne a jövőbe mutató út.

- Miskolcnak van egy olyan szerződése az MVM-mel, ami alapján rendszerhasználati díj nélkül tudnánk bevezetni az energiát a hálózatba. Négy olyan pontja is van a városnak, ahol nagy mennyiségű energiát lehet betáplálni a rendszerbe. Ezek lehetővé teszik a város – működő – napelem kapacitásának fejlesztését. Ilyen módon rengeteg olyan energiát termelhetnénk magunknak, amiért most fizetni kell – vetítette elő a párt zöld terveit a képviselő.

További hírek

Olvasnivaló