Ugrás a tartalomra

Ecuadori és kolumbiai menekültek is érkeztek Miskolcra az ukrajnai háború miatt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 04. péntek 15:39
A menekültek között gyerekek, felnőttek és fiatal egyetemisták is vannak, rajtuk a Selyemréti Római Katolikus Plébánia segített.
Fotó: Miskolc Ma/Miskolc Televízió

Összesen hatvan ecuadori és kolumbiai menekült érkezett Magyarországra hétfőn este Ukrajnából. A nagykövetség különböző városokban helyezte el őket. Miskolcon jelenleg csaknem húszan vannak, gyerekek, felnőttek és fiatal egyetemisták egyaránt. Őket a Selyemréti Római Katolikus Plébánián helyezték el, ahol szállást és meleg ételt is kaptak.

A menekültek a Miskolc Televízió Híradójának, a Miskolc Mának elmondták, négy napig tartott, mire Kijev környékéről Magyarországra érkeztek. Egyikük, egy fiatal lány a stábunkkal megosztotta, csak ideiglenesen tartózkodott Ukrajnában, orvosi tanulmányait végezte. 

- Ukrajnában tanultam, most hatodéves vagyok az orvosi tanulmányaim utolsó évében, két hónap hiányzott hozzá, hogy befejezzem. De a háborús események közbejöttek. Négy napig utaztunk, és borzasztóan hálásak vagyunk, hogy végre tudunk rendesen enni, pihenni, zuhanyozni – mondta. 

Egy kolumbiai férfi is nyilatkozott munkatársainknak, ő azt mondta: most kapott volna állampolgárságot az országban, sőt már telket is vett. Építkezni és gazdálkodni szeretett volna a szomszédos országban. 

- A feleségem ecuadori, a kislányom ukrán, a nagylányom szintén ecuadori. Kijevben voltunk, amikor a konfliktus elkezdődött, négy éve éltünk Ukránjában, és ott alapítottuk meg a családunk otthonát. Amikor elkezdtek bombázni minket, nagyon megijedtünk, ez az ami arra késztetett, hogy gyorsan elmeneküljünk. Próbáltunk kijutni, de minden nagyon nehéz volt, sok szenvedésben volt részünk, de hála istennek megmenekültünk – mesélt az orosz invázió miatt füstbe ment terveiről. 

A menekültek közül mindenki Kijev környékéről jött. Már felvették a kapcsolatot a nagykövetséggel, és a repülőjegyeket intézik a hazautazáshoz.

Nyilatkozott a Miskolc Mának a neves ukrán származású gitárművész, Vihula Mihajlo, akinek rokonai ma is Kijevben élnek. Mint mondta, sógora a lebombázott kijevi reptértől mindössze másfél kilométerre lakik. „A házuk beleremegett a rakéták becsapódásába” – részletezte. 

Hozzátette, múlt csütörtök óta rengeteg telefonívást kap Ukrajnában élő rokonoktól, barátoktól. Hangsúlyozta, akinek csak tud, segít. „Számtalan üzenetet kaptam, telefonhívás, különböző formájú segítségkérés. Hogy Misa segíts elvinni, elhozni, tanácsolj ezt, tanácsolj azt, hova tudunk menni. És a szállás kapcsán nagyon sok miskolci barátom, ismerősöm hívott ajánlattal, hogy ha kell, akkor segítsünk” – mondta Vihula Mihajlo.



Ahogyan az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is megállás nélkül azon dolgozik, hogy segítsen. Híradónk stábjának a napokban úgy fogalmazott, legfőképpen a humanitárius segélynek a gyűjtését koordinálja.

- Egészségügyi segédeszközöket, tehát kötszerektől kezdve, fájdalomcsillapítón át, érszorítón keresztül minden műtéthez, egyszer használatos műtéti segédeszközöket gyűjtöttem össze - mondta Ignácz Viktória.

Ezen kívül egy csapattal azon dolgozik, hogy kimentsék az Ukrajnában rekedt édesanyákat és gyerekeket. Mint mondta, kedden is végrehajtottak egy sikeres akciót.

A háború elől menekülők száma óráról órára nő. Az eddigi adatok szerint már több mint 140 ezren érkeztek Magyarországra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!