Ugrás a tartalomra

Egyeztetésre hívták a vendéglátósokat

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. június 04. péntek 13:33
A kerekasztal beszélgetésen összegyűjtötték azokat a megoldandó problémákat, amik a belváros „vigalmi negyedét” érintik.
Fotók: Beregi László

Miskolc városának az egyik legközkedveltebb része a Szinva terasz, Kandia köz, Déryné utca és Széchenyi utca térsége, amely egyben a különböző építészeti megoldásoknak, valamint a vendéglátóipari egységek kitartó munkájának köszönhetően jelentős turisztikai attrakciónak minősül.
A kijárási tilalom eltörlésével ez a városrész ismét megtelhet élettel. Ezzel együtt újra megjelent több olyan körülmény, amely a terület közrendjét és a közbiztonságát veszélyezteti. A problémák megfogalmazására és a megoldások közös keresésére hívott össze fórumot Miskolc alpolgármestere, Szopkó Tibor. A csütörtök esti kerekasztal beszélgetésre az említett részen működő vállalkozások üzemeltetőit, tulajdonosait invitálta.

- A város célja a fórummal az volt, hogy partneri kapcsolatot építsünk ki ezekkel a vállalkozásokkal – fogalmazott Szopkó Tibor, aki hozzátette, nem szeretnének úgy változtatni a meglévő szabályokon, hogy erről előtte nem egyeztettek vendéglátósokkal.
- A hozzánk beérkező szóbeli megkeresések alapján három fő kérdéskör fogalmazódott meg, amelyekre megoldást kell találnia az önkormányzatnak.

Rend, tisztaság, tisztázott határok

A kerekasztal beszélgetés során ki is fejtette ezeket az ágazat megjelent képviselői előtt (nagyjából 12 belvárosi hely vezetői jelentek meg az egyeztetésen).

Az egyik ilyen pont a közrend. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közterületeken történő alkoholfogyasztás mértékét vissza kell szorítani. Itt kitértek a fiatalok alkoholfogyasztására is, ami szintén gondot jelent a belvárosban.
A másik kérdéskör a tisztaság köré épül. Szopkó Tibor elmondta, hogy a Városgazda Nonprofit Kft. a tavalyi évben komoly forrásokat áldozott arra, hogy tisztán tartsák a belvárost, azonban mindig akad fejlesztenivaló. Ebben a kérdésben a vendéglátósok – ahogyan a rendészet oldaláról is – szintén befogadóak, készségesek voltak: Hankó Béla – aki a Helynekemet képviselte – felvetette, hogy akár közös plusz költségviseléssel is el tudná képzelni az együttműködést ezen a téren.
A harmadik pont a közterület-foglalási engedélyek kérdése volt.
- A jelenlegi szabályozás megengedi a vendéglátó egységeknek, hogy ingyen, közterület-foglalási díj megfizetése nélkül alakítsanak ki teraszokat, ezt viszont kérelmezni kell – fejtette kis Szopkó Tibor. – Többen erről elfeledkeznek, ám nagyobb probléma, hogy nem mindenki tartja be az engedélyekben foglaltakat, ami feszültséget generál a vállalkozások között.

Vélemények a pult másik oldaláról

Hankó Vanda, szintén a Helynekem nevében, arról beszélt, fontos lenne ezeknek a határoknak a megállapítása, betartása. Emellett aggályosnak találta azt is, hogy egyes vendéglátóhelyeknél könnyen jutnak alkoholhoz a 18 év alatti fiatalok.
- Ha kell, vállaljuk a még gyakoribb ellenőrzést is – mondta.
Tóth Gábor, a Lokalista Bistrotól úgy vélte, probléma, hogy más vendéglátóegységek egymástól eltérő vendégköröket alakítanak ki, mind árfekvésben, mind színvonalban.
- Túl közel vannak egymáshoz a különböző korosztályok és igények. Szükség volna újra egy egységes arculat meghatározására a Szinva terasz kapcsán – fejtette ki, míg a Zip’s-et képviselő Halász Norbert úgy fogalmazott, a szektornak nem fér bele már több veszteség, így különválasztaná a távlati és a jelent érintő problémákat, és egyelőre csak az utóbbi megoldására fókuszálna.
A fórum végén Szopkó Tibor elmondta, hogy két hét múlva újra beszélgetésre invitálja a vendéglátósokat: ekkor már konkrét megoldáscsomagokat készítenek a most felvetett problémák orvosolására.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!