Ugrás a tartalomra

Egyeztettek, hogy ne maradjon ki senki a támogatásból

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 28. csütörtök 14:00
Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége látogatott el Miskolcra, ahol olyan segítő szervezetekkel találkozott, amik munkatársai kapcsolatba kerültek Covid-árvákkal. Áder János és neje májusban hozták létre a Regőczi Alapítványt, hogy segítsék az árván vagy félárván maradt gyerekeket.
Fotó: Mocsári László

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért azzal a céllal jött létre, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Herczegh Anita kuratóriumi elnök egy országjáró körutat szervezett, ahol állami, önkormányzati és egy karitatív szervezet illetékes munkatársaival találkozott az Ökumenikus Segélyszervezet Közösségi Pontján. 

– Az alapítvány olyan támogatást kíván biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni. A beszélgetés célja, hogy megosszuk a tapasztalatokat és megoldásokat találjunk a felmerülő nehézségekre. Egyértelmű, hogy az alapítvány a szervezetek nélkül nem tudja hatékonyan támogatni a családokat – mondta, majd számszerűsítette az országos és a helyi adatokat. – Összesen mintegy ezer gyerekről van szó hatszáz családban. Borsodban hetvenegy gyermekről tudunk, aki támogatást fog kapni vagy már kapott az alapítványtól, összesen 12,7 millió forint értékben. Ez csak erre az évre vonatkozik, hosszú távon havi rendszeességgel szeretnénk biztosítani pénzt nekik – mondta Herczeg Anita. 

Ahhoz, hogy ténylegesen a leginkább rászorulókhoz jusson el a segítség, a kérelmet benyújtóknak igazolniuk kell alacsony jövedelmüket és a gyermek iskolalátogatását. 

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, ők úgy kapcsolódnak be a támogatásba, hogy szakrendszereinkben megjelennek azok a Covid-árvák is, akik majd megkeresik az alapítványt. – Éppen ezért folyamatos kapcsolatban vagyunk egymással. Szeretnénk, ha minden gyermek bekerülne a Regőczi Alapítvány rendszerébe. 

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár szerint a féléve létrejött szervezet a nemzet közösségi szolidaritásvállalásának, összefogásának a szimbólumát testesíti meg. – Ezért nemcsak a civil szféra áll mögötte, hanem az állami, önkormányzati szervek is segítik az alapítvány munkáját. 

Domokos Péter miniszteri biztos elmondta, az alapítvány és a tragikus sorsú gyeremekek mindenben számíthatnak az állam támogatására, annak ellenére is, hogy mindenki tudja, semmi nem pótolhatja az anyai vagy apai szeretetet. – Januártól több mint duplájára, ötvenezer forintra nő az árvaellátás minimuma – mondta, majd hozzátette, népszerűsítik az alapítványt.

A névadó Regőczi István 1915-ben született, római katolikus pap, címzetes prépost volt. Bátran hirdette Isten igéjét a legveszélyesebb időkben is. Több árvaházat nyitott, templomot épített és többször zárták börtönbe „államellenes tevékenysége” miatt. Kilencvennyolc évesen 2013-ban hunyt el.

Olvasnivaló