Ugrás a tartalomra

Életeket menthetnek a hétvégén a Városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 07. hétfő 13:18
A Rotary Magyarország 2024/2025-ös éve egyik legnagyobb megmozdulásának lehetnek részesei azok, akik ellátogatnak az országos rendezvénysorozat miskolci helyszínére és részt vesznek a programokban.
Fotó: Osztie Tibor

Baja, Budapest, Dunakeszi, Göd, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kiskunhalas, Komárom, Kozármisleny, Mátészalka, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Szentendre és Vác mellett Miskolc városok rendezvényeinek helyszínén az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Stroke Társaság képviselői egyszerre szeretnék ráirányítani az érdeklődők figyelmét a „néma gyilkosra”, a stroke-ra.

A Magyar Rotary District, a Magyar Stroke Társaság és az Országos Mentőszolgálat hároméves szerződést kötött a Stoke betegség megelőzésével és felismerésével kapcsolatos edukációs programsorozatról. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt, M.O.S.T kampányt szerveznek a hazai Rotary klubok az ország közel 20 városában.

A Miskolc Városban működő három Rotary Club - a Rotary Club Miskolci Angyalok, a Rotary Club Miskolc-Tapolca és a Rotary Club Miskolc - közreműködésével megrendezendő eseménysorozat célja, hogy hangsúlyozzák a betegség megelőzése, a kialakult betegség esetén a tünetek felismerése, illetve az ellátás megkezdésének mielőbbi elősegítésének fontosságát.

A csatlakozó klubok vállalják, hogy egyidőben megszervezik saját városukban a programot, meghirdetik a rendezvényt, értesítik a környező településeket a sajtón keresztül és direkt megkereséssel, illetve biztosítják az esemény meghirdetését az MRCSZ és az MST által biztosított kreatív anyagok felhasználásával. Mindezek mellett a klubok minden helyszínen valamilyen aktív mozgást szerveznek, (futás, séta, kerékpározás). A rendezvényen a résztvevőknek lehetősége van adományokkal támogatni a kampányt. A befolyt bevétellel a szervezők a településhez legközelebb található Stroke központot támogatják a MST-n keresztül. A délelőtt folyamán prevenciós szűréseket, tanácsadást is tartanak a szakmai partnerek. 

Az OMSZ vállalta, hogy az Országos Stroke Prevenciós Délelőttön szakmai segítséget nyújt.Munkatársai aktívan részt vesznek, előadást tartanak a klubok által szervezett rendezvényeken: bemutatják az Életmentő alkalmazást, vérnyomás- és vércukorszínt mérést végeznek és a helyszíneken „HŐS” képzést tartanak, ezzel is jelentősen növelve a hirtelen szívmegállást követő sikeres újraélesztés esélyét.

A látássérültek életvitelét szolgáló digitális nagyítókat adományozott a Miskolci Angyalok Rotary Club a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének (Mocsári László májusi felvétele)

A szervező Rotary klubok részéről a Rotary Club Miskolci Angyalok soros klubelnöke érdeklődésünkre elmondta: megannyi megerősítő visszajelzést kaptak előzetesen, széleskörű támogatást tapasztalnak a városban, sőt, azon kívül is. Balogh Beátától megtudtuk: a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum, a Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Magister Gimnázium mellett a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete, továbbá jó pár helyi nyugdíjas klub is jelezte részvételi szándékát. Hozzátette: Edelényből és a tervezettek szerint Szerencsről is érkeznek majd szépkorúak a szombati eseményre.

A rendezvény fontos feladata az Országos Mentőszolgálat által gesztorált Életmentő alkalmazás és a SzívCity megismertetése, illetve letöltésének kezdeményezése a rendezvény helyszínein. A METRO Áruházak minden résztvevő helyszínnek biztosítanak a frissítő ponthoz (rendezvényenként 1 helyszínre) ásványvizet, almát és banánt. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete egészségügyi szűréseket végez a program ideje alatt. 

Amennyiben valaki nem tud részt venni a rendezvényen, de egyetért a céljaival, és szeretné támogatni annak megvalósulását, úgy pénzbeli adományát, támogatását átutalással tudja befizetni a Rotary Club Miskolci Angyalok, K&H Banknál vezetett 10402764-50526868-78491003 számú bankszámlájára.

PROGRAM

október 12. 9:00-13:00 Miskolc, Városháza aulája

8:45 Gyülekező, regisztráció, vendégek fogadása Siku macival

9:00 A rendezvény hivatalos megnyitója: Rotary Clubok képviselőjének köszöntője; Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere; Veres Pál, Miskolc volt polgármestere

9:15 A stroke orvosi szemmel - Dr. Valikovics Attila a Miskolci Stroke Centrum vezetőjének előadása

9:35 Felépülni a stroke-ból? - Varga Sarolta klinikai logopédus előadása

9:35 Életmentő app – SzívCity program – Hősképzés - Az Országos Mentőszolgálat képviselőjének előadása

10:10 A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek mini-koncertje

10:30 „STROKE SÉTA” Siku macival, a Venus Futsal Klub és a DVTK Jegesmedvék sportolóival
- I. útvonal: Városháza - Szinva terasz - Városháza A sétát pihenésképpen Tai-chi bemutató színesíti
- II. útvonal: Városháza - Avasi Gonda Pince - Városháza A résztvevők vendégek egy pohár fröccsre

11:30 Rock’n Roll Forever Band zenél köszöntve a sétából visszaérkezőket

11:45 Az Országos Mentőszolgálat újraélesztés bemutatója

12:05 Köszönetnyilvánítás és zárás, az adomány jelképes átadása

12:25 A Stroke Prevenciós Délelőttöt az Ildi Rider zenekar énekesei zárják - Árvai Ildikó és Alföldi Norbert koncertje

További hírek

Olvasnivaló