Ugrás a tartalomra

Előválasztás: jól haladnak a miniszterelnök-jelöltek az ajánlásgyűjtéssel

atv.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 26. csütörtök 13:58
Dobrev Klára is összegyűjtötte a húszezer előválasztási ajánlást. A DK miniszterelnök-jelöltjének Karácsony Gergelyhez hasonlóan már hétfőn meglett a szükséges számú aláírás.
Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt Miskolcon. Megvan a szükséges 20 ezer aláírás. | Fotó: Juhász ákos

A csepeli piacon írta alá Dobrev Klára ajánlásgyűjtő ívét Karácsony Gergely. A főpolgármester már hétfőn bejelentette, hogy megszerezte a húszezer aláírást, azóta pedig több vetélytársát is támogatta szignójával.

„Nyilván lesznek majd feszültebb pillanatok, hiszen nagy a tét, de ezzel együtt is nagyon fontos, hogy mi egymás szövetségesei vagyunk, nem legyőzni akarjuk egymást még akkor sem, ha versenyzünk egymással” – fejtette ki a jelenlegi főpolgármester.

Hogy Karácsony Gergely aláírása hányadik lehet Dobrev Klára ívein, nem tudni, az viszont biztos, hogy nincs benne az első húszezerben: az ugyanis már hétfőn összejött – erősítette meg Dobrev Klára.

„Bőven túl vagyunk már azon, amire szükség van, viszont az aláírásgyűjtés nemcsak arról szól, hogy feltétlenül meglegyen a minimum teljesítmény, hanem arról, hogy alkalom arra, hogy beszélgessünk az állampolgárokkal” – hangzott el Dobrevtől.

Bár felmérések szerint Jakab Péter az egyik legesélyesebb az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében, még nem jelentette be a húszezer ajánlást. A párt nem is akart nyilatkozni arról, hogy állnak. És nem összesített még a Momentum sem.

„Mi a nolimpiával szocializálódtunk. Ott egy nap alatt tízezer aláírást gyűjtöttünk össze, most 250 helyszínen vagyunk az országban, rengeteg tagunk segít az országban, úgyhogy sok ezernél vagyunk” – vázolta helyzetüket Fekete-Győr András.

Márki-Zay Péter és Pálinkás József is arról beszélt, hogy állami támogatás híján jóval nehezebb a dolguk, de önkénteseik segítségével a határidőre meglesznek a húszezer ajánlással.

„Az első három nap alatt úgy számolunk, hogy négyezernél több aláírást sikerült összeszedni, talán az ötezret is elértük mára. Erre a tempóra szükség van ahhoz, hogy jövő hétvégére tényleg meglegyen a húszezer” – magyarázta Marki-Zay. Pálinkás József pedig úgy véli: „a nagy és állami támogatással rendelkező pártokon kívüli is van valamekkora esély. Ez az esély nem túl nagy, azt látom, mert a nagy pártok könnyen össze tudják gyűjteni az aláírásokat.”

Utolsóként jelentkezett be, de elsőként szállhat ki a miniszterelnök-jelöltek előválasztási versenyéből a Le az adók 75%-ával párt elnöke. Ecsenyi Áron szerint pártja nem kapott valódi esélyt, azt pedig nem szeretné, ha támogatói adatait megszerezné az ellenzék. Öt napon belül döntenek a folytatásról.

„Eléggé afelé tendálunk most a viták során, hogy nem érdemes ehhez asszisztálni, mert valószínűleg az lesz, hogy ha el is fogadnak minket, akkor is az ő táboruknak fogjuk átadni ezeket az adatokat” – vélekedett Ecsenyi.

További hírek

Olvasnivaló