Ugrás a tartalomra

Érettségi tétel lesz a Sorsod Borsod

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. szeptember 18. szerda 11:59
Első könyves szerzőknél viszonylag ritkán fordul elő, hogy kötetük kortárs irodalmi tananyag legyen egy középiskolában.
Fotók: Szécsi András

A miskolci kötődésű író, Bánhidi Lilla néhány napja nagy örömmel számolt be közösségi oldalán arról, hogy első kötete, a Sorsod Borsod érettségi tétel lesz egy középiskolában a rendvédelmi szakon tanulóknak. Megkérdeztük az alkotót, hogy a krimi eddigi sikerei után még számított-e effajta elismerésre.

– Nem számítottam rá, először el sem hittem, hogy igaz – jött a válasz. – Egy budapesti középiskolában lesz érettségi tétel a könyvem, egész pontosan a rendvédelmi szakon tanuló diákoknak. Több magyartanár is olvasta a krimit és nagyon tetszett nekik, egyikük miskolci kötődésű, ahogyan én.

– Az érettségin az irodalom határterületein belül van krimi kategória, így lehet tétel a könyvből ebben a tanévben – tette hozzá. – Rendkívüli irodalom órát is tartok majd a fiataloknak, ahol kérdezhetnek tőlem. A tananyagba beépítik a Sorsod Borsodot, így nagyjából december közepére már valószínű, hogy megismerik a könyvet. Tudják majd elemezni és a történetet is el tudják mondani. A feldolgozásnak ebben a fázisában találkoznak majd velem.

– Megmondom őszintén, azt sem tudtam, hogyan lehet egy kortárs krimiből érettségi tétel, mert amikor én érettségiztem, még másképpen volt minden. A pedagógusok nagyon kedvesek és segítőkészek, végig visznek majd a folyamaton, és egy egész napot ott töltök majd az iskolában velük. Így a diákoknak bőven lesz lehetőségük mindent megkérdezni, amit szeretnének – tette hozzá Lilla.

– Az érettségi környékén is szeretnék valahol a közelben lenni, hogy lássam, kihúzza-e valaki a tételt és akkor drukkolhatok neki, hogy sikeres érettségi vizsgát tehessen. Minden író arról álmodik, hogy a könyve tananyag legyen, ezért is nagy öröm és megtiszteltetés ez számomra. Ráadásul első könyves szerzőknél ez ritkán fordul elő. Egy befutott, ismert író esetében már lehet erre számítani – emelte ki az író.


– Magyar tanároktól korábban is kaptam visszajelzést arról, hogy olvasták, tetszett nekik a krimi és beszélgettek róla a diákokkal, de hogy érettségi tétel lesz, arra egyáltalán nem számítottam – fűzte hozzá. – A könyv kapcsán több iskolával és könyvtárral is kapcsolatban állok, és vannak felkérések, hogy velük is legyen együttműködés, de eddig ez az egyetlen technikum, ahol már bejelentették, hogy érettségi tétel lesz az első kötetem.

– A könyv kiadójának is óriási büszkeség ez, korábban a Margó-díj döntősei közé, majd az első háromba kerülés miatt volt nagy az öröm, most pedig ez az újabb pozitív visszaigazolás – vélekedett Bánhidi Lilla. 


A SZTORI RÖVIDEN A SZERZŐ TOLLÁBÓL:

A Sorsod Borsod egy szólás, egy életérzés, és még valami. Egy titkos csoport, amelyben fiatal lányok eltűnéséről posztolnak miskolciak. Miután a polgármester rokona is eltűnik, az ügyre ráállítják a város híres-hírhedt nyomozóját. Egy budapesti riporternő is hall az eltűnésekről. Szenzációt keres, ezért kockára téve karrierjét, titokban nyomozni kezd a lányok után. Egy januári reggelen a Vargahegyen levágott testrészt találnak. Néhány nappal később a Népkertben is. Majd a Hámori-tóban. Előveszik az eltűnt lányok aktáit, és találnak egy kapcsolatot: mindegyikük szerepelt a helyi napilap “Nap lánya” rovatában…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!