Ugrás a tartalomra

Évet értékeltek a miskolci örmények

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 10. vasárnap 10:55
A szombat este megtartott, jó hangulatú eseményen az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat vezetői beszámoltak a 2023-ban elvégzett munkáról, a számos általuk lebonyolított programról, áttekintették a következő év legfontosabb teendőit, és megtudhattuk, kinek adnák a nemzetiségek napja alkalmából kiosztandó díjat.
Fotó: Osztie Tibor

Az évértékelő rendezvény fő szervezője, Miskolc Megyei Jogú Város Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Rózsa Péter elmondta, alapvetően három témát jártak körül, az egyik az volt, hogy ebben az évben milyen rendezvényeken vettek részt, illetve ezen belül melyek voltak és hogy sikerültek a saját szervezésű programjaik. A második jelentős napirendi pont a jövő évi tervek, kilátások megbeszélése volt, a harmadik pedig egy nem kevésbé jelentős döntés arról, kit javasolnak díjazásra a nemzetiségek napja alkalmából? 

„Mi minden évben tartunk közmeghallgatást az önkormányzat épületében, hivatali időben, ami másoknak is a munkaidejére esik, mindenki dolgozik, ezért kevesen tudnak eljönni. Ez a több éves tapasztalatunk. Mi, a képviselőtestületben azonban azt szeretnénk, ha az emberek aktívan részt vennének a javaslataikkal, meglátásaikkal például a következő évi tervek összeállításában. Ehhez valahogyan be kell őket vonni a munkába. Ezért jött az ötlet, hogy rendezünk egy ilyen évértékelőt, ahová meghívjuk az embereket, egy igazán kötetlen beszélgetésre, ahol elmondjuk, mit csináltunk ebben az évben, milyen programjaink voltak, és interaktív módon, családias légkörben megbeszélhetjük, ki, mit szeretne látni, megvalósítani a 2024-es évben” – ismertette Rózsa Péter. 

A lassan mögöttünk maradó év legfontosabb aktivitásaiból kiemelte többek között, hogy rendszeresen részt vettek a miskolci önkormányzat rendezvényein: a Kommunista áldozatokra való megemlékezésen 2023. februárban koszorúztak a Zsolcai kapuban, az 1848-as forradalom ünnepén a Kossuth szobornál helyezték el a megemlékezés virágait, az 1956-os forradalomra való megemlékezésen pedig a Petőfi szobornál. 2023. szeptemberében és októberében részt vettek a Homo Oecologicus Alapítvány által szervezett továbbképzésen, december 13. napján az önkormányzat aulájában kiállítást állítottak össze a nemzetiségek napja alkalmából.

Az elnök kiemelte azt is, hogy rendszeresen részt vesznek a többi miskolci nemzetiségi önkormányzat rendezvényein is, mint például 2023. február 10-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett parlament látogatáson, ahol találkoztak a német nemzetiség képviselőjével, valamint a bolgár és az örmény nemzetiségi szószólóval. És mindez csupán ízelítő abból a sokrétű tevékenységből, amelyet sikerült belesűríteni ebbe az évbe, és a saját szervezésben megvalósult programokról, mint például egy Petőfi zarándokút Bánkútra, az örmény genocídiumra történő megemlékezés 2023. április 24. napján, avagy a nagysikerű családi nap augusztus 19-én Szentléleken és sok egyébről még nem is szóltunk. 

Az évértékelő harmadik napirendi pontja a nemzetiségek napja alkalmából díjazott személy bemutatása volt. Rózsa Pétertől megtudtuk, hogy Tóth Bertalant javasolják a díjra, aki a Miskolc Megyei Jogú Város Örmény Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vesz évek óta. Ezzel nagymértékben hozzájárul az örmény nemzetiségi önkormányzat működéséhez.

Fotó: Rózsa Péter

Érdekességként említette az elnök, hogy a december 13-tól megtekinthető kiállításra minden nemzetiség vihetett egy jellegzetes tárgyat. Ők egy Jerevánból származó kávékiöntővel gazdagították a tárlatot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!