Ugrás a tartalomra

"Ez a háború hiba volt, de Putyin is a harcok befejezésében érdekelt"

telex.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 25. hétfő 13:31
"Vlagyimir Putyin is véget akar vetni az ukrajnai háborúnak, de ez nem olyan egyszerű" – mondta a New York Timesnak adott interjújában Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár, aki az elmúlt években orosz energetikai cégek lobbistájaként dolgozott.
​ „Szerintem ez a háború hiba volt, és ezt mindig is mondtam” | Fotó: Christoph Soede / DPA/AFP ​

Az ukrajnai háború kitörése óta volt ez az első alkalom, hogy a Putyinnal hosszú évek óta baráti kapcsolatban álló egykori kancellár nyilatkozott. A 78 éves Schröder ismét kijelentette, hogy hajlandó közvetíteni az ukrajnai háborúban. Elmondása szerint ő mindig is a német érdekeket képviselte, megteszi, amit tud, legalább az egyik oldal bízik benne. Schröder szerint a lehető leghamarabb a békés rendezést kell elérni.

„A német iparnak nyersanyagokra van szüksége, amelyekkel Oroszország rendelkezik. Nemcsak az olajról és a gázról van szó, hanem a ritkaföldfémekről is. És ezek olyan nyersanyagok, amelyeket nem lehet olyan könnyen pótolni.”

A volt kancellár márciusban a Kremlben találkozott Putyinnal annál a bizonyos hat méter hosszú asztalnál, amelynél az orosz elnök annak idején Orbán Viktort is fogadta. Schröder Moszkvában beszélt Putyin tanácsadójával, Vlagyimir Medinszkijjel és Roman Abramovics oligarchával is.

Fotó: infostart.hu (archív)

A Putyinnal folytatott beszélgetése részleteit nem árulta el, erről csak ennyit mondott:

„Annyit mondhatok, hogy Putyin a háború befejezésében érdekelt. De ez nem olyan egyszerű. Van néhány pont, amelyet tisztázni kell.”

(A teljes írás a Telex felületén olvasható.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!