Ugrás a tartalomra

Festett Egyenlítő címmel nyílt kiállítás a Városházán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 14. péntek 15:52
A “Festett Egyenlítő Galériája” elnevezéssel Szlovákiából útjára indított nemzetközi projekt célja összekötni a világ különböző részein élő embereket és nemzeteket, több mint negyvenezer kisméretű, általában amatőr alkotók festményeinek segítségével, amelyek apró kézfogásokként körbe érik majd a földet, mint az Egyenlítő.
Fotók: Mocsári László

A békét, a barátságot és a toleranciát előmozdítani hivatott kezdeményezés ötletgazdája a szlovák Andrej Smolák, aki a Galeria Andrej Smolák Snina – Bratislava tulajdonosa és igazgatója. Aktuálisabb üzenete és vágya nem is lehetne egy ilyen megmozdulásnak, mint a béke és a barátság népek, országok és emberek között. Talán ezért is karolták fel kis idő alatt számos országban, mára már több kontinensen. Magyarországon először Miskolcra érkezett, ahol Veres Pál polgármester azonnal a kezdeményezés mellé állt, oly annyira, hogy maga is készített egy alkotást, amely motívumául a Kisherceget választotta a rókával és a rózsájával. Ennek a képnek az üzenetét lefordítani sem kell. 

Veres Pál a tárlat megnyitóján elmondta: „Sokszor hangsúlyozom, hogy a baráti kézfogások mennyire fontosak. Hiszek abban, hogy a baráti kézfogásnak, az együttműködésnek és a közös munkának van értelme, és van ereje.” Rámutatott, miskolci polgármesterként és lokálpatriótaként is megtapasztalta, hogy ez a város, amikor kell, össze tud fogni, a baráti kézfogásokra nyújtott kezek legyőzhetetlen ereje számos alkalommal bebizonyosodott. Hozzátette, a „Nyitott kapuk városa” itt nem csak egy szlogen, hanem élő valóság, hiszen Miskolc kapui a történelem során mindig nyitva voltak mindenki előtt, legyenek azok bolgárok, lengyelek, görögök vagy bárki más, akiknek menedékre volt szükségük vagy itt akartak letelepedni. A miskolciak keze akkor is és most is nyitva van a baráti kézfogásra. 

„A ma megnyitott kiállításnak éppen az a célja, hogy megmutassa az egymásba kulcsolódó kezek erejét. Hogy nem törődve földrajzi, politikai, nemzetiségi, vallási és más határokkal, emberi kézfogásokból lehet láncot létrehozni. Olyan hosszú láncot, mint az egyenlítő” – vallja a városvezető, aki örömét fejezte ki azért, hogy Miskolc csatlakozott Magyarországon először ehhez a fontos, határokon átívelő kezdeményezéshez, amely - az Egyenlítő kilométereinek megfelelően -, több mint negyvenezer, hússzor húsz centiméteres festmény szimbolikus összekapcsolásával kívánja átölelni a világ minden országát. Külön méltatta, hogy mennyien ragadtak ecsetet itt Miskolcon a felhívásra, gondolkodás nélkül, és vállalták, hogy részt vegyenek ebben a nagyszerű kezdeményezésben. Önkormányzati képviselők, pártállástól függetlenül, katolikusok és reformátusok, ateisták és vallásosak, egyetemi és vállalati vezetők, zenészek, színészek és sokan mások, mert megértették, hogy ebben a mai, háború és ellenségeskedés tépázta világban milyen fontos a baráti kézfogásban összefonódó kezek ereje. 

A nemzetközivé vált megmozdulás szellemi atyja Andrej Smolák, aki Anna Šimkuličová újságíró, a kezdeményezés nemzetközi koordinátora tolmácsolásának segítségével osztotta meg a megnyitó közönségével, hogy miért találta ki ezt a projektet, elmondta, hogy látta, a világban milyen sok a negatív energia. Az emberek nem bíznak egymásban, a politikusok állandóan egymást ócsárolják, a híradások tele vannak rossz hírekkel. Hajlamosak vagyunk negatívan gondolkodni, és a negatív gondolatok negatív energiát képeznek. A pozitív gondolkodás azonban olyan energiát gerjeszt, amely segít, közel hoz, sikerekre serkent. 

„Meglepődtem, hogy itt Miskolcon ennyien vállalkoztak arra, hogy fessenek egy képet. A most kihelyezett huszonöt alkotáson túl is készültek festmények egy művészi szimpóziumon, de biztos vagyok benne, hogy lesznek még jelentkezők, akik csatlakozni fognak Miskolcról ehhez a gondolathoz” – adott hangot örömének és reményének Andrej Smolák, aztán kezdeményezte, hogy a jelenlévők is fogják meg egymás kezét, alkossanak egy láncot, szimbolizálva a békét és a barátságot, emberek és nemzetek között. 

Jelenleg már hatvanhét országból, a világ összes kontinenséről küldtek alkotók képeket. A környező országok közül Szlovákiában, Ukrajnában, Csehországban, Oroszországban és Lengyelországban is készítettek festményeket a felkért helyi alkotók – tudtuk meg a nemzetközi kezdeményezés elindítójától.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját Jeviczki Jázmin, a Miskolci Egressy Béni - Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója tette emlékezetesebbé, Luise Walker: Románc című művének gitáros előadásával. Felkészítő tanára: Kulcsár István volt. Valamint az iskola másik két tanulója, Lippai Luca és Gyáni Hanna, akik Dancla: A-dúr duó című művét prezentálták hegedűn. Az ő felkészítő tanáruk Hrabovszki Sándorné.

Több fotóért kattints a képre!

A Miskolcon felkért alkotók között Veres Pál polgármesteren kívül megtalálhatóak a város vezető tisztségviselői, több önkormányzati képviselő, valamint neves művészek, tudósok, illetve vállalatvezetők és egyéb szakemberek is.

Az alkotók, akiknek művei a Polgármesteri Hivatal aulájában kiállított tárlaton megtekinthetők:  
-    Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
-    Bartha György önkormányzati képviselő
-    Bazin Levente, a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő
-    Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok, önkormányzati képviselő 
-    Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő
-    Dr. Hajdú Ildikó muzeológus, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese
-    Dr. Hajdú László, jogász-közgazdász, az Expert-Fac¬tor Zrt. vezérigazgatója
-    Hangóné Birtha Melinda református lelkész
-    Hankó Vanda rendezvényszervező, a Helynekem Kft. ügyvezetője nevében édesapja, Hankó Péter adja át az alkotást.
-    Dr. Ignácz Dávid Miskolc város jegyzője
-    Kaulics-Nagy Zsófia koncertmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja 
-    Kéri Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatója
-    Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze
-    Dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő
-    Temesvári Éva Rita, a Miskolci Csodamalom Bábszínház igazgatója, bábszínésze
-    Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző és pedagógus
-    Badány Lajos alpolgármester
-    Deák-Bárdos Mihály olimpikon, Európa-bajnok és ötszörös VB ezüstérmes birkózó, önkormányzati képviselő
-    Fejér Zsolt György, a Miskolci Bartók Béla Zene-és Táncművészeti Szakgimnázium igazgatója és tanára
-    Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, egyetemi tanár
-    Prof. Dr. Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke, egyetemi tanár, vezető kutató
-    Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója és tanára 
-    Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője
-    Szunyogh László, Miskolc város főépítésze
-    Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!