Ugrás a tartalomra

Föld órája az energiaválság árnyékában

WWF
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 15:21
Március 25-én ismét Föld órája lesz! A hatvan perces szimbolikus sötétség és az egyéni cselekvés hangsúlyozása mellett idén arra is rávilágít, hogy a hazai kistelepülések jelentős részén még mindig rengetegen küzdenek az energiaszegénységgel, az energiaválság hatására ezzel párhuzamosan pedig egyre többen használnak szilárd tüzelőt, melynek következtében az előző, hat évvel ezelőtti kutatáshoz képest a légszennyezettség mértéke tovább nőtt.
Fotók: Internet

Miközben ezen a napon 20:30-kor a bolygó nevezetességei és otthonai világszerte elsötétülnek egy órára, a szimbolikus lekapcsoláson túl nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy globálisan és hazánkban is megdöbbentően sok embert érint az energiaszegénység, melynek egyenes következménye többek között a levegőminőség romlása - becslések szerint Magyarországon évente 13 ezer ember idő előtti elhalálozását okozza a döntő részt fűtésből eredő magas szállópor-koncentráció.

Az idei energiaválság különösen nehéz helyzetbe hozta a hazai kistelepüléseket. A WWF Magyarország - megismételve 2017-es kutatását - kérdőíves felmérés keretében tárta fel az ötezer főnél kisebb önkormányzatok energiahatékonysági jellemzőit, a légszennyezettség és az energiaszegénység állapotát. 
Habár a középületek energiahatékonysági állapotában jelentős javulás történt 2017-hez képest, a legnagyobb megtakarítást eredményező mélyfelújítások elmaradtak, és hiába tett a települések szinte mindegyike valamilyen különleges lépést az energiaválság hatására, az önkormányzatok felének különösen nagy gondot jelentett az energiaszámlák kiegyenlítése. Ezzel párhuzamosan a válaszadó települések 70 százalékánál tapasztalták azt, hogy megnőtt a lakossági fatüzelés, negyedüknél pedig a széntüzelés mértéke, így természetesen a légszennyezés is nőtt 2017-hez képest. 

Akkor még a települések tizede, most pedig már minden negyedik település jelezte, hogy súlyos problémát okoz a levegőminőség a fűtési szezonban. Az energiaszegénység mértéke is megdöbbentő: az önkormányzatok 35 százalékánál tapasztalták, hogy a háztartások legalább fele küzd az energiaszegénység valamilyen formájával.

"A javaslataink közül az energiaválsággal összefüggő problémákat leghatékonyabban kezelő lépés egy épületenergia-hatékonysági program lenne. A jövő a jól megtervezett, mélyfelújítást célzó beruházásoké kell, hogy legyen" - fogalmazott Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője. 

Míg a legtöbbet az energiaszegénység enyhítéséért és a fűtés környezetbarátabbá tételéért a döntéshozók tudnak tenni, addig saját életükben az egyének is sokat tehetnek a fenntarthatóságért. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, így sokszor a környezet- és természetvédelmet is más-más módokon közelítjük meg. Az idei Föld óráján ezért a WWF arra hívja fel a figyelmet, hogy a magunk módján, a saját érdeklődésünk szerint is tehetünk valamit a környezetünkért.

A WWF Magyarország a március 25-i Föld órája alkalmából arra buzdít mindenkit, hogy egy hozzá közel álló tevékenységgel adjon egy órát a Földnek és saját magának - akár szombaton 20:30-kor, akár más időpontban. A https://foldoraja.hu/ oldalon hat programötlet közül lehet választani, és regisztrációval csatlakozni az idei Föld órájához vasárnap estig. Ez lehet főzés helyi, szezonális alapanyagokból, kimozdulás a természetbe, egy jó könyv olvasása - vagy akár felolvasás a családban lévő kisgyereknek -, sportolás, barátokkal vagy családdal töltött közös időtöltés vagy akár egy kis énidő pihenéssel, esetleg meditációval. A regisztrálók között a WWF Magyarország hat darab ajándékcsomagot sorsol ki - áll a szervezet közleményében.

További hírek

Olvasnivaló