Ugrás a tartalomra

A függetlenség kivívására emlékeztek

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 31. vasárnap 15:58
Az 1821-31. között vívott görög szabadságharc a dél-európai nemzet sikeres felkelése volt, amelyben kivívták szabadságukat az Oszmán Birodalommal szemben. Ezzel a görögök voltak az elsők, akik képesek voltak elszakadni és függetlenné válni a törököktől. Erre emlékeznek minden év március 25-én, a Függetlenség Napján – Miskolcon is.

Az ünnep alkalmából megemlékezést tartott a Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat szombaton az Andrássy úton található Inkubátorházban.

Görög nemzeti ünnep
Fotó: Juhász Ákos

Hegedűsné Szambanisz Zója, a miskolci szervezet elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hagyományaikat igyekeznek helyi szinten is ápolni, ezzel egyúttal példát is mutatva a felnövekvő generációknak arról, hogy őrizzék meg a tradícióikat. Rendszeresen tartanak táncházat – legközelebb április 17-én – és ökumenikus húsvétot is, amik jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a helyi és régióban élő görögség találkozzon. – Én magam is akkor éreztem át igazán görögségemet, amikor édesapám elvitt az ilyen alkalmakra – tette hozá az elnökhelyettes.

Görög nemzeti ünnep

Pecaszné Leskó Éva képviselő mondott ünnepi beszédet, amiben megemlékezett a görög szabadságharc eseményeiről.

Sarantis Mantzourakis görög buzukiművész, a Magyarországi Görög Országos Önkormányzat kulturális alelnöke kiemelte, támogatják a helyi önkormányzatokat ahhoz, hogy tudják képviselni a görögséget.

Görög nemzeti ünnep

A felkelés kezdetét akkorra teszik, amikor egy kisebb görög egység Alexandrosz Ipszilantisz vezetésével 1821. március 6-án átlépte az oszmán birodalmi határt a romániai Prut folyónál. Harci cselekmények törtek ki a Peloponnészoszon is. Március 25-én Pátrában kikiáltották, hogy kitört a forradalom. A görögöknek a szabadságharc során 100 ezer embert sikerült mozgósítani, ezzel szemben az oszmán hadsereg a mellettük végig kitartó albánokkal együtt majdnem félmillió katonát állítottak ki. A felkelés igazán akkor dőlt el, amikor 1827-ben a francia, brit és orosz flotta megsemmisítő csapást mért a török, egyiptomi, algír és tuniszi hajókra a Navarinónál.

A győzelem eredményeképpen megalakulhatott az új görög kormány Joánisz Kapodísztriasz vezetésével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!