Ugrás a tartalomra

Füstbe megy az egészségünk?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 13. hétfő 10:03
A kerti hulladékot égetők egészsége komolyan károsodhat és akár egy teljes városrész levegőjét elszennyezhetik. Aki teheti, égetés helyett komposztáljon!

Járványügyi vészhelyzet, kijárási korlátozás, sőt már tűzgyújtási tilalom is – ha beszorultunk otthonainkba, legalább a saját kertünkben tehessük azt, amit akarunk! A Miskolc különböző részein feltűnő füstoszlopok mutatják, hogy többen is így gondolkoznak, pedig egészségünkre nézve is veszélyes dolog a tűzzel játszani!

Sokat hallani a helytelen fűtés egészségkárosító hatásáról, a megfelelő fűtőberendezés és fűtőanyag fontosságáról, de a kerti égetés ártó hatásairól sem szabad megfeledkeznünk. Hiszen a kerti avar, fű, gallyak égetése során a nem megfelelő égési feltételek (pl. rossz levegőellátás) és a magasabb nedvességtartalom miatt, a kályhában való begyújtáshoz képest sokszorosan több légszennyező anyag keletkezik. Ezek egy része rákkeltő, de egyéb egészségre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható. Fejfájást, szédülést, émelygést, asztmás rohamot, légúti irritációt, szív- és érrendszeri zavarokat okozhatnak. Hatásuk lehet a központi idegrendszerre, májra, vesére, szélsőséges esetben fejlődési rendellenességekhez is hozzájárulhatnak.

Kérjük, hogy ne égessen, hanem komposztáljon! Használja a talaj javára a szerves anyagokat, vagy ha erre nincs módja, vegye igénybe a szelektív gyűjtést! Észrevételeiket, kérdéseiket várjuk a hungairy@miskolc.hu címen.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!