Ugrás a tartalomra

Három napig az időseknek kedvez Miskolc

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 16:29
Nagyszabású fesztivált rendeznek a város napjához kapcsolódóan a szépkorúaknak.
II. Miskolci Ageing Fesztivál sajtótájékoztató / Fotó: Juhász Ákos

Második alkalommal tartják meg külföldi mintára, az országban egyedülálló Miskolci Ageing Fesztivált, amely az aktív időskorúakat megcélzó, háromnapos, ingyenes rendezvénysorozat május 14-től 16-ig, keddtől csütörtökig, két helyszínen: a miskolci Művészetek Házában és a Vasgyári Közösségi Házban. 

A fesztivált az idén az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Gerontológiai Munkabizottsága és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. szervezi a miskolci önkormányzat támogatásával. A több száz érdeklődőt megmozgató programsorozatot sajtótájékoztató keretében mutatták be kedd délután a Miskolci Művészetek Háza Kávézójában.

 Aktív idősödés jegyében

- Hagyományteremtő céllal indítottuk el tavaly az I. Miskolci Szépkorúak Fesztiválját, amely idén II. Miskolci Ageing Fesztivál néven folytatódik. Bizonyos programelemek visszaköszönnek, de néhány újdonságra is számíthatnak a résztvevők – árulta el a sajtótájékoztatón Dobos László ötletgazda, az MTA MAB Gerontológiai Munkabizottságának titkára. 

– Egyre több az olyan időskorú, akik magas iskolai végzettséggel rendelkeznek és aktív életet élnek. Így a nyugdíjasoknak a szükségletei és az igényei is változtak, amire a rendezvénysorozattal igyekeztünk reflektálni – magyarázta az ötletgazda.  

Dobos László ötletgazda / Fotó: Juhász Ákos

Elmondta, hogy a programok kedd este a Generációk Gálájával indultak a miskolci Művészetek Házában, ahol különböző életkorú szereplők, színészek és művészek léptek fel. A második, szerdai napon, 9-től 15 óráig Professzorok az idősekkel az idősekért címmel az egészségtudatos életmód jegyében tudományos konferenciát rendeznek a Vasgyári Közösségi Házban. A konferencia szakmai támogatói: a MTA MAB Gerontológiai Munkabizottsága és a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület (PEME) Kelet-Magyarországi Regionális Tagozata. A harmadik, csütörtöki alkotónap pedig a kézművesség és az aktív részvétel jegyében fog telni, miután 10 órától megnyitják a Léleksimogató című kiállítást szintén a Vasgyári Közösségi Házban. 

Külföldi mintára

- Két évvel ezelőtt beszélgettünk először arról Dobos Lászlóval, hogy Miskolc Város Napjához kötődően jó lenne, hogyha az időseknek is szerveződne egy rendezvénysorozat. A világ sok földrészén tartanak hasonló fesztiválokat, de mi szeretnénk megteremteni ennek a sajátos miskolci atmoszféráját – számolt be a sajtótájékoztatón Borkuti László, Miskolc közművelődési és turisztikai tanácsnoka.

Borkuti László támogató / Fotó: Juhász Ákos

 – Ez a programsorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas kort is lehet szépen megélni, amihez a legfontosabb, hogy a lelki egészséget karban tartsuk. Az életminőség megőrzésében sokat segít az élethosszig tartó tanulás és a művészetekkel való foglalkozás – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a témakörben maga is érintett, ezért karolta fel ezt a rendezvényt, amit jövőre is szeretnének folytatni. 

Generációk együtt

- Tavaly Ageing Divatshow-val kezdődött a programsorozat, amelynek keretében 21 időskorút tanítottam meg arra, hogy szakszerűen és látványosan mutassanak be ruhákat. Az idei nyitórendezvény, a Generációk Gálája keretében pedig családokat szerettünk volna összehozni. Hogy a nagyszülők, a szülők és a gyerekek találjanak olyan közös pontot, amelynek mentén együtt tudnak szórakozni – fejtette ki Furdi Zsóka, a keddi nap, kiemelten a Generációk Gálája szervezője. 

Furdi Zsóka a Generációk Gálájának szervezője / Fotó: Juhász Ákos

– Ehhez előadóművészeket kértünk fel, hogy a saját művészetükből mutassanak be egy szeletet. Ugyanakkor érdekességképpen itt van Barcelónából Charles Bronson színész hasonmása és Budapestről jött meglepetésvendégünk – fűzte hozzá Furdi Zsóka.

- A harmadik nap az aktivitás jegyében szerveződik. A Léleksimogató című kiállítást nyitjuk meg, ahol amatőr és profi képző- és iparművészek, valamint kézművesek állítanak ki. A művészeti ágak között említhetjük a festészetet, kerámiát, gyöngyfűzést, csipkeverést, papírcsipkét és textilszobrászatot és viaszvasalást - ismertette a sajtótájékoztatón Juhászné Ceglédi Tünde alkotóművész, a fesztivál harmadik napja és a kiállítás szervezője. 

Juhászné Ceglédi Tünde az alkotónap szervezője / Fotó: Juhász Ákos

- Ezt követően műhelyeink lehetőséget adnak rá, hogy az érdeklődők maguk is alkossanak a felsorolt művészeti ágakban a festészetet és a kerámiát kivéve, illetve pluszban kipróbálhassák a papírfonást és a decoupage technikát, majd hazavigyék műveiket. A műhelymunkások között ajándékutalványokat sorsolunk ki – osztotta meg az alkotónap szervezője. 

Helyi tradícióvá tennék

Közvetlenül a sajtótájékoztató után kezdődött az első esemény, a Generációk Gálája, amit Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere nyitott meg. 

„Dobos László, Miskolc város díszpolgára, újabb és újabb jó ötletekkel áll elő. Az ő elképzelése volt az, hogy a város napjához közeli időpontban helyezzük a fókuszba az időskorúakat és csináljunk egy háromnapos fesztivált számukra. Bízom benne, hogy ezt tradícióvá és a város egyik legrangosabb rendezvényévé tudjuk tenni. Miskolc számtalan lehetőséget kínál az aktív nyugdíjasok számára és a helyi közösségek megtartó erővel bírnak” – köszöntötte a közönséget Varga Andrea alpolgármester, mint a II. Miskolci Ageing Fesztivál védnöke. 

Varga Andrea alpolgármester nyitotta meg a Generációk Gáláját / Fotó: Osztie Tibor

„Azt hiszem, hogy a fesztiválnyitó Generációk Gálája megszolgálja majd a közönség részéről a bizalmat, amelyben három generáció tagjaiból, közel 80 fellépő mutatja be produkcióit. Ezt követően pedig a generációk közötti párbeszéd jegyében folytathatjuk mindennapjainkat. Boldizsár Ildikó meseterapueta, író szavaival: a boldog öregek tényként fogadják el az idő múlását és felismerik a benne rejlő lehetőségeket. Képessé válnak az előítéletektől és önbecsapásoktól mentes létezésre. Ráadásul életörömöt és leleményességet is lehet tanulni tőlük” – emelte ki.  

Osztie Tibor képgalériája

További hírek

Olvasnivaló