Ugrás a tartalomra

Hernyóból pillangó, euro a forintból

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. július 30. vasárnap 19:26
A pénzügyi szakember szerint nem mindegy, hogyan készülünk a nyaralásra: odafigyeléssel nagyobb összegeket is megspórolhatunk a külföldi valuta váltásánál.

Az utazás egyik első lépése a pénzváltás. Ezzel alapozzuk meg a felhőtlen nyaralásunkat. Előfordul azonban, hogy a bankok által meghatározott árfolyamnál jóval kedvezőtlenebb eladási árakkal találkozunk egy-egy váltónál. Ilyenkor ki kell sétálni, és jobb lehetőséget keresni.

- Nincs jogszabályi előírás arra, hogy mihez igazodjon az árfolyam. Éppen ezért a kereslet és a kínálat határozza meg, hogy milyen valutát mennyiért adnak és vesznek meg a bankok és a pénzváltók – mondja Balog Sándor független pénzügyi tanácsadó, aki szerint az utóbbi intézmény esetében több egyedi tényező is befolyásolhatja az árfolyam alakulását.

- Az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el az adott pénzváltó. Pályaudvarokon, reptereken, turisztikailag frekventáltabb helyeken és hotelekben jó eséllyel drágábban kaphatunk majd valutát.

Balog Sándor szerint a legfontosabb igazodási pontnak a Magyar Nemzeti Bank számít.
- Minden bankok bankja, szokták mondani. Nem véletlenül. Ők kirakják, hogy az adott napon melyik valuta árfolyama náluk miként alakul. Ehhez mérten más bankok és a pénzváltók is kiadják a saját vételi és váltási áraikat. Minden szereplőnek megvan a saját üzletpolitikája, érdekei, ami szerint működnek. Ennek megfelelően teszik rá az MNB által kiadott árfolyamra a saját hasznukat. Például csütörtökön az eurót 382 forinton jegyezték, de ennyiért sehol nem fogunk tudni váltani, csak drágábban, de nem is tudunk eladni, csak kevesebbért, hiszen mindkét esetben az adott pénzváltó számol a haszonnal. Az eladási és a vételi árfolyam között nagyjából 20 forintos különbség van átlagosan az euro esetében.
Ha bankkártyával fizetünk, a bankok a középárfolyamon számolják át a valutát, így érdemes azzal fizetni, ahol lehet.

- Ha mégis váltunk készpénzt, olcsóbban jövünk ki, ha meglátogatunk egy ATM-et, és onnan vesszük le a számlánkról. Fontos a tervezés, mert az sem mindegy, hogy mikor váltunk, milyen árfolyamon. Érdemes kiszámítani egy összeget, meghatározni, hogy mennyi valuta kellhet a nyaraláshoz, és megfelelő időben, akár hónapokkal az utazás előtt váltani. Ez azért is lényeges, mert a turisztikailag kiemelt időszakban egyes, népszerű célországok valutáit borsosabban adják a váltók. A tervezéssel jó pár ezer forintot megspórolhatunk.
A pénzügyi szakember szerint csak megbízható helyen, kellő referenciával rendelkező váltóknál bonyolítsuk az ilyen típusú pénzügyeinket, de ha lehet, inkább bankkártyával fizessünk külföldön.

- A dombornyomott kártyák előnyt élveznek, de ha a telefonunkon van valamilyen virtuális bankkártya alkalmazás, az is megkönnyíti a dolgunkat. Sok mindenre érdemes figyelni. Ha valaki nyaralni indul, akkor viszont pihenni megy, nem feltétlenül akar hasonló ügyekkel foglalkozni, pedig a banki kommunikációval sokat lehet spórolni, ahogy a különböző biztosításokon, kockázatcsökkentő megoldásokon is. Ezért érdemes nagyobb utazás előtt pénzügyi tanácsadóval is egyeztetni – tanácsolja Balog Sándor.

Borítókép: Getty Images

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!