Ugrás a tartalomra

„A húsvét hitünk próbája”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. április 09. vasárnap 11:59
Hol kap helyet az ünnepeink között a húsvét, milyen liturgiák szerint ünnepeljük a különböző felekezetű templomokban? Erre a kérdésre eltérő válaszokat is adhatnánk, de az ünnep tartalmát illetően nem lehet kétséges, hogy a középpontban egy rendkívüli, az ember képzeletét meghaladó esemény áll.
Fotó: Internet (illusztráció)

A Biblia leírása szerint Jézus nagypénteki kereszthalálát követően harmadnapra feltámadt. A feltámadás ténye minden emberi lehetőségen túlmutat. Éppen ezért nem tud vele az ember mit kezdeni. „Miért keresitek a holtak között az élőt?” – hangzik Jézus sírjánál a kérdés, mert Jézust rossz helyen keresték akkor is, ma is – mondja Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség református lelkipásztora, aki szerint, Őt, az élő Istent nem lehet máshol, csak az élők között megtalálni. Mert nem maradt halott Jézus, hanem Ő a feltámadt Krisztus. Ő, aki megjárta a halál árnyékának völgyét, sőt a halál mélységét, de nem maradt a foglya, hanem szabaddá lett és szabaddá tette az embert arra, hogy megláthassa a jövő távlatában a dicsőséges Istent. Nincs itt,- folytatja az angyal- feltámadt. 

A lelkipásztor hangsúlyozza, hogy a húsvét a hitünk próbája, hogy mennyire merjük komolyan venni az Istent. Egy alkalommal azt mondja Jézus a tanítványoknak, ha akkora hitetek lenne, mint egy mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek állj oda és megtörténne. De hol van ekkora hit? Ezért nem tud az ember a feltámadás kérdésével sem megbirkózni. Mert minden emberi képzeletet felülmúl. Ez a tény is azt erősíti, hogy egyedül Isten hatalma képes legyőzni a halál hatalmát és a mi hitetlenségünket is. 

A feltámadás titka, az Élet titka, Krisztusban van elrejtve. Aki megismeri Krisztust, megismeri az életet. Jézus Krisztus pedig készen áll arra, hogy aki kéri tőle, annak ajándékba adja az életet. A mai bizonytalanság, békétlenség között is egészen bizonyosan szól a feltámadt Jézus köszöntése: Békesség néktek! – mert Ő a feltámadás és az Élet! – közvetítette a húsvét üzenetét Hangóné Birtha Melinda református lelkipásztor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!