Ugrás a tartalomra

Húsvéti ízek nálunk és más nemzeteknél

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 08. szombat 13:17
Van, ahol sonka helyett erjesztett márnával ünnepelnek.

Ha jön a nyúl, akkor Magyarországon sonkát és tojást eszünk. Ez egyértelmű, nem? Persze vannak még elmaradhatatlan kellékei itthon a húsvétnak: az ecetes torma, a retek, az újhagyma, de gyakran kerül füstölt sertésnyelv, friss pékáru és különböző sajtok kreatív variációja is az asztalra. Édességek közül megkerülhetetlen a fonott kalács – jobb házaknál kakaósan –, a linzer és a mézeskalács.

A sonka terén néhány évtizede városban a kötözött pácolt volt a módi, mára azonban igazán változatos kínálatból válogathatunk. A hagyományos füstölt parasztsonkától kezdve, a dión és a combsonkán át a füstölt-főtt karajon és szűzpecsenyén keresztül a különféle kötözött, pácolt és előfőzött tarjákig mindenféle variációt találunk. A kiválasztott hústerméket érdemes egy éjszakára hideg vízbe tenni, így kiázik belőle a túl sok só, és hamarabb is megfő másnap. Arra azonban figyeljünk, még ha a Bíró Ica-Schobert Norbi-Rubint Réka szentháromság felszentelt főpapjai is vagyunk, hogy a zsíros réteget ne távolítsuk el a sonkáról! Az a kis csík ugyanis megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon főzéskor. A sonkát lassan főzzük, nem szabad forrnia a víznek. A főzőlében megáztathatunk néhány füstölt kolbászt is, csak az ízharmónia végett. A visszamaradt levet ne öntsük ki, mivel több húsvéti íz van benne, mint egy ünnepi főzőműsorban! Tegyük el, később pedig kiváló lehet káposztás ételekhez öntve, bableves alapjának vagy lencse gazdagításához.

Csak az ünnep egy

Sokaknak a fent említett ételek jelentik a húsvétot, más országokban azonban mások a szokások is. Olaszországban a szárazsütemények kerülnek az ünnepi terítékre. A colomba például egy klasszikus piskótaalapú sütemény aprított mandulával a tetején. Ezt általában galambformájúra mintázzák. Akár csokoládéval, akár anélkül készül, a béke jelképe, amint a húsvéti tojás az új életé.

Ha már jelképek, Rómában a leginkább abbacchio dukál a húsvéthoz. Ez olyan bárány, amely születése után csak anyatejjel táplálkozik, és amit 25-30 naposan levágnak.
A lengyeleknél is a süti kerül húsvétkor előtérbe. A babka wielkanocna a kuglóf egy verziója gyümölcsökkel és mandulával. Általában az ünnep vasárnapján tálalják vaníliamázzal jól megkenve.

A svédeknél garnélarákkal töltött főtt tojást, az egyiptomi kopt katolikusoknál pedig erjesztett, sózott márnát szokás tálalni. Hogy ez a jobb, vagy a sonka, azt mindenki döntse el magában.
Vannak azonban igazán étvágygerjesztő ínyencségek is a nagyvilág húsvéti fogásai között. A fanesca levest tipikusan nagyhéten fogyasztják Ecuadorban. Tesznek bele fügelevelet, tököt, tejben főtt, sózott tőkehalat, tojást és avokádót, valamint egy tucat különböző fajta babot. Ez utóbbi összetevő száma a tizenkét apostolt szimbolizálja. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!