Ugrás a tartalomra

Így oltakozhatnak a kismamák

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 02. péntek 13:55
A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

A szoptató édesanyák az előírások szerint a szoptatás alatt bármikor felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Révész János főigazgató.

A 12 hetesnél idősebb várandós kismamák a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a szakmai kollégiumok ajánlásával a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagot kaphatják. Az oltást kérő várandós anyának és szoptató anyukának regisztrálnia kell a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon.

– Kérjük, jelentkezzen a háziorvosánál, aki megszervezi az oltását a rendelőben, vagy előjegyzi a kórházi oltópontra – tudatta a főigazgató, aki hozzátette: az oltakozni kívánó csak abban az esetben mehet az oltópontra, ha már megkapta az időpontot.

A várandós kismamának magával kell vinnie az oltáskor a várandós kiskönyvét, ezzel tudja ugyanis igazolni várandós állapotát. Egyéb igazolásra nincs szükség.

Amennyiben a háziorvos a megyei központi kórház oltóközpontjába irányítja az oltakozó kismamát, oltása külön oltóponton történik majd.

További hírek

Olvasnivaló