Ugrás a tartalomra

Így reagáltak az orosz invázió hírére az ellenzéki vezetők

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 24. csütörtök 08:48
Ukrajna mellett kiállnak, a magyar kormány oroszbarát politikáját pedig támadják az ellenzék vezető politikusai.

„Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is.”  - kezdi Facebook- posztját Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke csütörtök reggel.

Gyurcsány azt javasolja a kormánynak, hogy függesszék fel a paksi beruházást, valamint szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat, és fejezzék ki szolidaritásukat Ukrajnával, az ukrán néppel, valamint mondják ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek. „Szóval viselkedjen becsületesen. Esetleg olvassa el ma reggel Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevelét. Ugye érti, hogy miért!?” – tette hozzá a DK elnöke.


„A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Magyarország biztonságát, az európai békét Karácsony szerint az az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja csak. „Ebben Magyarország, a magyar kormány nem lehet tovább a probléma része, csakis a megoldása.”

A főpolgármester úgy fogalmaz: Budapest része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely „elítéli az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett.” Ezért is tűzték ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.


„Orbán éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben. És most Putyin lerohant egy szuverén államot. Ukrajna ma orosz fegyverekre ébredt. Nekünk, magyaroknak ismerős ez” – írja Facebook-bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke. „Átéltük párszor a történelmünk során. Nem akarjuk újra. Aki a támadókat erősíti, aki kiszolgálja őket politikailag és gazdaságilag, az veszélyezteti nemcsak a békét, de a szuverén Magyarországot is.”

„Orbán, Putyin trójai falova. És immár a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat. Kiállunk Ukrajna mellett!”


„Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát. A Momentum elítéli a háborús agresszió minden formáját” – reagált röviden a hírre Donáth Anna, a Momentum elnöke.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!