Ugrás a tartalomra

Indul a szezon, már kapható a magyar dinnye

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 30. vasárnap 10:41
A termelők szerint kedvezett az időjárás idén a dinnyének, június végére megérett a magyar dinnye, a szezon akár szeptemberig is kitart.
magyar dinnye búzatéri piac
Fotók: Mocsári László

Kis mennyiségben, de már júniusban elérhető lett a piacokon és a boltokban a magyar dinnye, július elejétől beindul a nagyüzem is, senki nem marad hazai görög- vagy sárgadinnye nélkül, aki kedveli ezt a lédús és nagyon egészséges finomságot – tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

A szakági szervezetek szerint, a termőterület bővülése az idén tovább folytatódott, ami nagyobb mennyiség betakarítását teszi lehetővé. Az elmúlt években a fajtaválaszték és a termelési technológia terén elért előrelépések pedig garantálják a kiváló minőséget. Rámutatnak, a megszokottnál korábban kezdődött idén a hazai dinnyeszezon, a fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon és egyes zöldségeseknél. A hazai görögdinnye termesztésnek azonban csupán 3-4 százaléka történik fóliasátor alatt, az igazi mennyiség most kerül majd piacra, miután elkezdődött a szabadföldi ültetvényeken is a szüret. Június 25-től elindultak a szállítmányok az áruházláncokba is. A termelői előrejelzések szerint július elejétől minden magyarországi üzletláncban kapható lesz magyar görögdinnye – közölték.

Mint ismert, nem vármegyénk a hazai dinnyetermesztés fellegvára, ezért megkérdeztük az itt termelő kevesek egyikét, Nagy Lászlót, akinek ültetvényei Hejőbábán találhatók, hogy mekkora részt hasítanak ki az ország mintegy 3300 hektáron folyó termeléséből a borsodi vállalkozók. Elmondta, először Békés- és Baranya vármegyékben kezd érni a magyar dinnye, nálunk van néhány hét csúszás, de júliusban már ők is megkezdik az első kabakosok betakarítását, mintegy három és fél hektáron. Megtudtuk tőle, hogy jelenleg az egész vármegyében mindössze tíz hektáron terem dinnye, néhány termelőnél.
 

magyar dinnye búzatéri piac

A dinnyetermesztés népszerűtlenségét abban látja, hogy a kereskedők, akik a termelőktől átveszik a termést, túl nagy haszonkulccsal dolgoznak, miközben éppen a termelőket nem fizetik meg, akik a költségek és kockázatok javát viselik. Emellett jelentős az árverseny is mind a külföldi, mind a hazai termelőkkel, különösen, amikor jó a termés. Ez leszorítja az átvételi árakat.

Nagy László megjegyezte, most a szezon elején még korrekt árat lehet kapni a dinnye kilójáért, közel a háromszáz forinthoz, mivel a bolti árak négyszázötven forint fölött vannak, azonban a dömpinggel az árak is jelentősen esnek majd. Ők is, mint sok termelő, igyekeznek kihúzni a szezont júliustól egészen szeptemberig, ütemezett vetéssel, így elérve egy rentábilis átlagárat és bevételt, amiből már a családi vállalkozás meg tud élni.

magyar dinnye búzatéri piac

Hangsúlyozta, a költségek évről évre nőnek, mindenki igyekszik az inflációt is tovább hárítani, jelenleg közel hat millió forint egy hektár dinnye előállítási költsége, amiből a legnagyobb részt a munkaerő díjai teszik ki. Amennyire lehet gépesített a termelés, de, ahogy fogalmazott, még mindig kell ember a gépre. És a gépek mellett is, miközben egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni.

A borsodi termelő bíztat mindenkit, hogy próbáljanak közvetlenül termelőktől dinnyét vásárolni, ezzel is támogatva a helyi kis- és közepes, általában családi vállalkozásokat. Nekik is lesznek standjaik, nemcsak Hejőbábán, hanem a vármegye több pontján.

Mindenesetre, bárhol is látjuk, érdemes dinnyét vásárolni a nyári melegben, mert a dinnye több mint 90 százaléka víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadékpótlásban, ugyanakkor vitamin és ásványianyag bomba is. A sárgadinnye kiváló karotin és C-vitamin forrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek egészségmegóvó szerepe van, és mindkét fajta kalcium, vas, magnézium, és kálium tartalma az alma értékeit is felülmúlja.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!