Ugrás a tartalomra

Jakab Péter: „olyan kormány kell, amely nem le-, hanem meghallgat”

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 23. hétfő 16:11
Hétfőn elindult az előválasztásra történő ajánlások gyűjtése, két hét alatt az ellenzéki képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek pedig 20 ezer támogatói aláírást kell szerezniük ahhoz, hogy elindulhassanak az előválasztáson – aminek egyebek mellett a valódi rendszerváltás és a közbiztonság javításának ígéretével vág neki a Jobbik.

Az Avason tartott sajtótájékoztatót augusztus 23-án a Jobbik. A dátum fontos, hiszen újabb mérföldkövéhez érkezett el az előválasztás „pilot” programja. Pilot, hiszen országos szinten még nem volt ilyenre példa: ellenzéki jelöltek mérkőznek meg azért, hogy ki legyen a kormánypárti jelölt kihívója a jövő évi országgyűlési választáson. A győztes mögé egyöntetűen felsorakozik majd a teljes ellenzéki tábor. A Jobbik előválasztási miniszterelnök-jelöltje szerint ez is azt mutatja: tanultak a 2018-as választási vereségből.

– Nem követjük el újra a korábbi hibát, csak ott indítunk jelöltet, ahol meggyőződésünk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a Fidesz legyőzésére, majd azt követően a választók képviseletére – fogalmazott Jakab Péter.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje: tanultunk a 2018-as vereségből. | Fotó: Horváth Csongor

Bejelentette: a 106-ból 47 választókörzetben indít jelöltet a Jobbik, mert ezekben „mi vagyunk a megoldás”. A többi 59-ben más pártok jelöltjeit – például a Borsod II-esben a dk-s Hegedűs Andreát –, illetve civileket támogatnak. A megye I-esben pedig a jobbikos Szilágyi Szabolcs mögé sorakoznak fel teljes mellszélességgel.

– Vele készen állunk arra, hogy legyőzzük a Fidesz jelöltjét, és hogy lebontsuk az Orbán-rendszert. És készen állunk arra is, hogy utána együtt építsük fel a szabadság és a jólét Magyarországát.

Jakab Péter véleménye szerint hazánknak új kormányra van szüksége, olyanra, amely egyebek mellett véghez viszi az elszámoltatást, és csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

– Olyan kormány kell, amely nem le-, hanem meghallgat; amelyik nem a kilakoltatást támogatja, hanem a lakhatást; amelyik nem a keleti vendégmunkásokban hisz, hanem a nyugati bérekben; nem leépíti az egészségügyet, az oktatást, hanem modernizálja.

Úgy vélekedett, hogy ténylegesen nem történt rendszerváltás 30 évvel ezelőtt – ezt most csak olyanok tudják elérni, akik az akkori folyamatokban nem vettek részt. – Nemcsak kormányváltásra, de rendszerváltásra is szükség van – hangsúlyozta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik) országgyűlési előválasztási jelölt: szabadságot és jólétet!

– Szabadságot és jólétet minden magyarnak. A Jobbik ezt kínálja a magyaroknak – ezt már Szilágyi Szabolcs országgyűlési előválasztási jelölt mondta. Programjából most két dolgot emelt ki, a hangsúly ezúttal a közbiztonság javításán volt.

– Ehhez kellő számú, tettre kész, motivált rendőrre van szükség. Az nem megoldás, ha csak kitartást kívánunk nekik, vagy ha megtiltjuk nekik a leszerelést: vonzóvá kell tenni a rendőri pályát, például azzal, hogy javítjuk a munkafeltételeket, és rendezzük a rendőrök bérét, illetményeit.

Emellett a képviselőjelölt a panelprogram folytatását is célul tűzte ki, amennyiben bekerül a Parlamentbe. Ezzel meglátásuk szerint „valódi rezsicsökkentést lehet elérni”, és a jobb energiahatékonyság miatt a környezetünket is kevésbé terhelnénk.

„Ne dönthessenek a miskolciak feje fölött"

– Azért vállaltam a jelöltséget, hogy ne dönthessenek újra a miskolciak feje fölött, hogy a városnak valódi érdekképviselete legyen. Véleményem szerint a helyi fideszes országgyűlési képviselők nehéz helyzetbe hozták Miskolcot és az MVK-t, amikor megszavazták a normatív támogatás megvonását a közlekedési vállalattól – fogalmazott Szilágyi Szabolcs.

Hétfőn tehát elkezdték gyűjteni az aláírásokat, amiben az aktivisták is segítenek, de az ellenzéki jelöltek városszerte települtek, települnek ki. Szilágyi Szabolcs hétfő délután az Avason, kedden pedig a Villanyrendőrnél várja támogatóit. Az aláírásgyűjtés két hétig, egészen szeptember 6-ig tart.

További hírek

Olvasnivaló