Ugrás a tartalomra

Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. július 10. szerda 14:11
A szakmai szereplők az előzőnél kedvezőbb évre számítanak, a tavalyi visszaesés után az idén hatszázezer hektoliterfok feletti mennyiség várható - közölte az Agroinform.hu szerdán az MTI-vel.
búzatéri piac
Bőséges a "népszerű pálinkagyümölcs" termés idén /Fotó:Mocsári László

Kiemelték, a legnépszerűbb pálinkagyümölcs, a kajszi az előző évekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben termett az országban, a többi gyümölcsnél is kedvezőek a terméskilátások.

A népegészségügyi termékadó 2019-es bevezetése óta gyakorlatilag megfeleződött a pálinka kereskedelmi forgalma, szemben a 2019 előtti, rendre 1 millió hektoliterfokot meghaladó mértékkel tavaly 581 ezer hektoliterfok volt a mennyiség.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a közleményben hangsúlyozta, a kereskedelmi pálinkafőzdéknek komoly kihívást okoz, hogy a kedvező terméskilátások ellenére a gyümölcsárak a tavalyi magas értékek közelében rekedtek.

A közleményben kitértek arra is, hogy az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint harmincezer.

Az Agroinform.hu felhívja a figyelmet arra, a július 1-jétől bevezetett kötelező visszaváltási rendszerre (DRS). Főszabályként ettől az időponttól csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelynek palackját a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztrálták. 

Annak a főzdének, amely ötezer darabnál kevesebb palackot ad el évente, továbbra sem kell belépni a DRS rendszerébe. Két azonos palack közül tehát az egyik 50 forintért visszaváltható lesz, a másik pedig nem. A különbséget a fogyasztó csak egyféle módon észlelheti, rajta van-e az 50 forintos logó - írják a közleményben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!