Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Kártérítés személyiségi jog megsértése miatt

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 06. vasárnap 13:21
Miskolci olvasónk gyalogosan közlekedett a közúton, amikor is egy autós, a zebrán elütötte. A balesetben csonttörést szenvedett. Hosszas kezelés eredményeképpen, egészségi állapota helyre jött, de állapota nem a régi, fájdalmai vannak egy év elteltével is, és maga a gyógyulási folyamat is rendkívül hosszú, fájdalmas volt. Kérdezi, hogy valamilyen anyagi kompenzációra igényt tarthat-e?
Fotó: Freestock

Dr. Strassburger Gyula ügyvéd válaszol:

A testi épség, egészség sérelme, a polgári jog szerint, személyiségi jogsértésnek minősül. A személyiségi jogok megsértése esetén, sérelemdíj igényelhető. A sérelemdíj jogintézményét új Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szabályozza, Korábban, nem vagyoni kártérítést lehetett hasonló esetekben igényelni. Minden olyan esetben sérelemdíj követelhető, amikor nem a sértett vagyonát, hanem személyét éri valamilyen hátrány.

A Polgári törvénykönyv részletezi a személyiségi jogokat. Ilyen, többek között, az élethez, a testi épséghez, és az egészséghez való jog. Vagyis, az e jogok sérelme esetén, a nem forintosítható károk kompenzálására szolgál a sérelemdíj.

A nem vagyoni kártérítéshez képest a sérelemdíj bizonyítása egyszerűbbnek tűnik, mert csak a sérelem tényét kell bizonyítani. A sérelemmel okozott teljes kár feltárása, továbbra is bonyolult és terjedelmes bizonyítási eljárást igényelő folyamat. A sérelemdíj összegét, vita esetén, a bíróság állapítja meg, az eset összes körülményét figyelembe véve. A bíróság mérlegeli, hogy az adott jogsértés hogyan hatott a sértettre, milyen hatása volt a környezetére, esetleg okozott-e számára egzisztenciális problémát, változott-e a társadalmi megítélése.

A jogsértőnek a mentesüléshez azt kell bizonyítania, hogy a jogsértés annak ellenére következett be, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható. Ha a jogsértő nem tudja magát kimenteni, akkor a bíróság által megítélt sérelemdíjat meg kell fizetnie.
A személyiségi jog megsértése miatti igényeket a sértett személyesen érvényesítheti, vagy jogi képviselőnek e célból meghatalmazást adhat. Célszerű ügyvédi közreműködést igénybe venni, mert bonyolult jogi eljárásról van szó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!