Ugrás a tartalomra

Jön Valentin, fogy a virág

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. február 12. vasárnap 14:10
Ahogy közeledik a keddi Valentin nap, úgy nő a forgalom a virágárusoknál. A trendek maradtak, az árak nőttek.
Fotó: Internet

A hétvégéhez közeledve érezhetően fokozódott a kereslet a virágok és édességek iránt. Városszerte készültek a virágárusok is a rohamra, amely péntektől keddig éri el a csúcsát. Az egyik legnépszerűbb beszerzési forrás Miskolcon a Búza téri piac, ahol számos árus kínálja a szebbnél szebb virágokat, kompozíciókat. Érdeklődésünkre a Jázmin Virág – Bolt & Webshop tulajdonosa, Gömöri-Nagy Alexandra virágkötő elmondta, hogy először az online rendeléseknél volt érezhető, hogy közeleg a szerelmesek napja, sokan nem hagyták az utolsó pillanatra a virágok beszerzését a megajándékozni kívánt szerettük számára, hanem időben megrendelték a kiszemelt virágkölteményeket.

„Az a tapasztalatunk, hogy személyesen aznap vagy az előtte lévő napokon jönnek vásárolni az emberek, akkor a legnagyobb a forgalom. Mi készítünk kifejezetten Valentin napi csokrokat is, ezeket fénykép alapján előre meg tudják rendelni a webshopunkban is. Ilyenkor főként a vörös rózsa és a tulipános, tavaszias kompozíciók mennek legjobban. A trendek valamennyire mindig változnak, a vörös rózsa tartja a vezető helyét, de népszerűek most a tavaszias virágok is, a tulipán, a boglárka. Valentinra a régi klasszikus dobozos orchideát ma már nem viszik, ezt a virágot most inkább csokrokba kötve szeretik” – tudtuk meg Alexandrától, aki arról is tájékoztatott, hogy az árak bizony náluk is nőttek, méghozzá jóval a hivatalos infláció fölött, akár 30 – 40 százalékkal is. 

Különösen a rózsáknál érezhető a magasabb ár, amelyeket részben Hollandiából, részben Ecuadorból szereznek be, a nagykereskedőkön keresztül. Mint mondta, a teljes emelkedést nem is tudják érvényesíteni az eladási áraikban, mert az itt élő emberek árérzékenyek. A borsosabb árak ellenére így is szép számmal jöttek a megrendelések, az emberek az ilyen ünnepekre mindig rászánják a pénzt. Aki kevesebbet tud költeni, az legfeljebb idén kisebb csokrot vásárol.

Az árak, szokás szerint nagyon különbözőek az egyes árusoknál. A szálas virágtól a malomkerék nagyságú csokrokig van, vagy rendelhető mindenféle összeállítás. Ez valóban pénztárca függő. 

Alexandráéknál is széles a választék, ahogy az egész piacon, a kifejezetten Valentinra kínált csokraik kezdő ára alulról közelíti a tízezret, ám ezért már valóban ízléses és látványos ajándékot nyújthat át a vásárló a kiszemeltnek. Az átlagos csokrétaárak azért inkább tízezer fölött vannak idén. De annak sem kell szégyenkeznie, aki nem szán ennyit virágra, egy szép, vegyes tulipáncsokor díszpapírban kijön háromezer ötszázból is. Vagy szét lehet nézni a kisebb-nagyobb diszkontláncoknál is, ahol némileg mérsékeltebb áron - ha nem is feldíszítve, cicomázva - ki lehet fogni szép virágokat jó áron. Aki valóban szeret, az annak is nagyon fog örülni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!