Ugrás a tartalomra

Júliustól jön a szennyező fizet elv

MTI
Utoljára módosítva
2023. június 06. kedd 10:57
A rezsicsökkentett szemétszállítási díjak nem változnak a lakosság számára az új hulladékgazdálkodási rendszerben.
Fotó: pixabay.com

A rezsicsökkentett szemétszállítási díjak nem változnak majd a lakosság számára a július elsején az egész országban induló új hulladékgazdálkodási rendszerben, a kormány a háborús időben is megvédi a lakosságot - hangsúlyozta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte, a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával országosan egységes, takarékosabb, eredményesebb rendszert szeretnének kialakítani.

A műsorban ismertették, hogy az új koncessziós modellben az állam helyett a Mol hulladékgazdálkodási vállalata veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a hulladékot, a hulladékkezelési költséget pedig júliustól a szennyezőnek kell majd fizetnie.

Koncz Zsófia elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország minél előbb átálljon a körforgásos gazdaságra, hiszen az Európai Unió komoly célértékeket vár a tagországok hulladékgazdálkodásával szemben.

Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási aránya jelenleg 32 százalék, ezt rövid idő alatt meg kell duplázni, hosszú távú cél pedig, hogy a lerakókba kerülő lakossági hulladék jelenlegi 50 százalékos aránya 10 százalék legyen - sorolta az államtitkár. Megjegyezte ezeknek a céloknak az elérése tudatos döntések sorozatát igényli, azt várják, hogy ezt sikerül megvalósítani.

Koncz Zsófia kifejtette, a körforgásos gazdaság célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, az elhasznált termékre nyersanyagként tekintsenek, amelyet újból fel kell használni.

Felidézte, hogy július elsejétől bevezetik a szennyező fizet elv alapján a kiterjesztett gyártói felelősséget. Vannak olyan szennyező termékek, amelyekért a gyártónak meg kell fizetnie a hulladék kezelését a teljes életciklusra.

 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!