Ugrás a tartalomra

Kéklámpások nyílt napja volt Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 05. péntek 15:38
Gépfegyverropogással fűszerezett kommandós akcióval, kutyás elfogással, füstsátorral és számos más érdekes programmal várták a „kéklámpás hivatások” iránt érdeklődőket pénteken egy nyílt napra, amelyet a Miskolci Rendvédelmi Technikum területén rendeztek meg a kéklámpás szervezetek.
Fotók: Juhász Ákos

Már a délelőtt kilenc órától kora délután két óráig tartó látványos nyílt nap kezdő eseményeire is nagy számban érkeztek a kíváncsi látogatók, nem csak a városból, hanem a vármegyénk több településéről is, köztük a családok mellett több szervezett iskolai, sőt óvodai csoport, akik számtalan programból válogathattak kedvükre. Felsorolni sem lehet a teljes kínálatot, a fegyverzettechnikai bemutatótól, a kommandós letartóztatáson és a rendőrmotorosok ügyességi bemutatóján át a rendőrségi szolgálati kutyás elfogásokig vagy a baleseti mentést bemutató komplex intézkedésekig, ahol láthattuk a különböző társszervek, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentősök összehangolt munkáját.

Mind ehhez a vidám hangulatot a Készenléti Rendőrség zenekarának koncertje alapozta meg, majd a tűzoltók mindig igen népszerű habpartija tette fel a koronát. A gyermekek megfázásától sem kellett tartaniuk a szülőknek, olyan bőségesen áradt ránk a napenergia. 

Czinege László dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendőr főkapitánya a rendezvény megnyitóján megemlékezett az április 24-i Rendőrség Napjáról is, és eredményes munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Vizsolyi Csaba rendőr ezredest a főkapitányi hivatal vezetőjét. Elmondta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézettel, a Terrorelhárítási Központtal, a Készenléti Rendőrséggel, a Hívásfogadó Központtal, valamint a helyszínt biztosító Miskolci Rendvédelmi Technikummal karöltve szerették volna ezen a nyílt napon testközelbe vinni ezeknek a szervezeteknek a mindennapi munkáját. Ezért kérte is a megjelent érdeklődőket, hogy lehetőleg az összes helyszínt járják be, ismerjenek meg és próbáljanak ki mindent. „Higgyék el, meg fogja érni!” – tette hozzá. 

Macz János tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a mai nap arról szól, hogy megmutassák mivel is foglalkoznak az egyes kéklámpás szervezetek, hogyan tudnak közösen dolgozni. Nagyon sok bemutatóval, színes programmal készültek a nyílt napra. „Azt gondolom, hogy aki eljött, az nem csak szemlélőként, hanem tevőlegesen is becsatlakozhat a tűzoltók, a rendőrök és a többi társszerv munkájába. Egy kicsit arról is szól ez a nap, hogy mindenki rendőrré, tűzoltóvá, mentőssé vagy büntetésvégrehajtóvá válhat a mai napon” – mondta az igazgató. 

„A rendőrségnek a társszervekkel nagyon szoros az együttműködése és törekszünk arra, hogy ez minden fronton megnyilvánuljon, akár a munkánk területén, akár a szabadidőnkben. Mi is és a társszervek vezetői is jó ötletnek tartották ennek a nyílt napnak a megszervezését. Úgy gondolom, ez így, ebben a formában úttörő jellegű” – tudtuk meg Janasóczki Attila rendőr alezredestől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Hozzátette, az összefogástól színes és tartalmas bemutatót remélnek. A kínálatból kiemelte azokat a komplex mentési gyakorlatokat, amelyeket a rendőrök, a tűzoltók és a mentők együttes közreműködéssel imitáltak az érdeklőknek. „A puding próbája az evés, reméljük, hogy jól sikerül ez a nap, és akár rendszeressé is tehetők a jövőben az ilyen bemutatók” – jegyezte meg bizakodóan a sajtószóvivő. 

Azt, hogy a rendezvény jól sikerült jól prezentálta a sok látogató. Kisgyermekes családok és tinédzserek mellett szervezett óvodai és iskolai csoportok is szép számmal érkeztek és vetették bele magukat a programok kavalkádjába. Köztük volt a kistokaji óvoda hármas számú nagycsoportja is, hogy a délelőttöt itt töltsék el kellemesen és sok izgalmas dolgot látva, megtapasztalva a gyerekek. 

Szabóné Kvaszta Nóra óvodapedagógus kérdésünkre elmondta, hogy a gyerekeket nagyon érdekli a rendőrség, a tűzoltóság vagy a mentők munkája, sokszor beszélnek arról, hogy ki, mi szeretne lenni, ha nagy lesz, és rendre előkerül, hogy „én rendőr, én tűzoltó, én katona…”, mindenféle verzióban. „Ezért is szerettük volna, ha látják őket munka közben és megnézhetik a felszereléseiket. Nagy élmény volt nekik például, hogy beszállhattak egy rendőrautóba, mentőbe, újraélesztési technikákat tanulhattak és a tűzoltóautókat is meg tudták nézni belülről” – mesélte az óvodapedagógus, aki szerint csak egy rossz dolog volt a Kéklámpások nyílt napján, éspedig az, hogy nem tudtak a végéig maradni az ovisokkal, így a kistokaji nagycsoportosok a habpartiból kimaradtak.

És még sok-sok izgalmas fotó a galériában. Kattints a képre! 

Kéklámpások nyílt napja - Juhász Ákos képgalériája

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!