Ugrás a tartalomra

Kenyérsütés házilag

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. április 17. péntek 17:05
Gondoljunk csak a friss kenyér illatára vagy arra az édeskés szagra, ami a konyha felől áradva belengi az egész lakást, házat, mikor a gőzölgő kakaós csigákat tálra rendezzük, mielőtt meghintjük porcukorral! A gyökérkenyérről, pékáruról és olcsón, könnyen elkészíthető egyéb desszertekről beszélgettünk Török Péterrel, a Drót Bisztró konyhafőnökével.
Forrás: pixabay.com

A kenyérsütést a nagyon egyszerű gyökérkenyér elkészítésével érdemes kezdeni. Ez ugyanis nem igényel nagy előkészítést és tudást. Feldobható pirított hagymával, olajbogyóval vagy aszalt paradicsommal, bármi tehető bele, amit csak kívánunk, 5 dgk-nyi bőven elég belőle. Hosszú ideig kell állni hagyni, ezért érdemes előre gondolkozni, tehát ha estére készítem, reggel kell begyúrni, ha reggelre van szükségem rá, akkor pedig este igényel több munkát. A nyári melegben majd 6-8 óra is elég lesz a sütés előtt. A forró sütőbe rakhatunk egy konzerves dobozt, tele vízzel, vagy akár jeget is, mert szüksége van párára.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

12 g só

élesztő: 12 g friss (kézmeleg vízben megfuttatva) vagy 3 g szárított

4 dl víz

csipetnyi cukor

Elkészítés:

Összekeverem a hozzávalókat, majd 8-10 órán át hagyom állni szobahőmérsékleten, letakarva. A megkelt tésztát erősen meglisztezett gyúródeszkán lisztes kézzel hajtogatjuk először téglalap alakúra, amikor is megszórhatjuk a kívánt „feltétekkel”. Két végét borítékszerűen behajtjuk és feltekerjük, majd az egész hengert megcsavarjuk és sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük. Letakarva újra pihentetjük legalább fél óráig. Kétszázhúsz Celsius-fokos sütőben fél-háromnegyed óra alatt készre sütjük.

Biztosak lehetünk abban, hogy ahol gyerek van a házban, ott pár pillanat alatt elfogy a laktató kakaós csiga. Most egy hagyományos receptet mutatunk be.

Forrás: youtube.com

Hozzávalók 4 adaghoz:

Tésztához:

0,5 kg finomliszt

2,5 dkg friss élesztő

2 evőkanál liszt (kihagyható)

1 db tojássárgája

1 db tojás

2,5 dl tej

4 ek. cukor (csapott)

7 dkg vaj

1 csipet só

Töltelékhez:

20 dkg kakaópor (cukrozott)

10 dkg vaj

Elkészítés:

Robotgéppel vagy kézzel összedagasztom a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt, majd beleteszem a tojásokat, a tejet és a vajat. Addig dagasztom, míg homogén nem lesz.

Alaposan körbelisztezem, konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten egy óra alatt a duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtom. Ezt alaposan bekenem olvasztott vajjal, majd rászórom a kakaóport. Azért, hogy feltekeréskor ne szaladjon szét a kakaó, érdemes a vele érintkező tésztát vajjal kenni a művelet közben. Következik a feldarabolás: 4-5 centisekre. Ezt hagyom még húsz percig kelni, tetejüket lazán megspriccelem tejjel, majd előmelegített sütőben (180 °C) – elég távol egymástól – húsz perc alatt készre sütöm. Tetejüket porcukorral szórom meg, ha már kihűltek.

Olcsó desszertnek számít a palacsinta, a tejbegríz, -rizs és a grízpuding. A sós és édes ételekhez is felhasználható tészta összetevői minden háztartásban fellelhetőek. Sütés előtt szórhatunk bele mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt, az elkészült palacsintákat pedig megtölthetjük számtalanféleképpen. Igazi csokis hatást érhetünk el fél adag, házilag főzött sárgabaracklekvár és fél adag cukrozott kakaópor összekeverésével. De készíthetünk fahéjjal kevert mézet, amiből kevés is elég bele, vagy felhasználhatjuk a húsvéti csokitojásokat, amiket beletördelünk a még forró palacsintába, hogy megolvadjon benne.

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 tojás

1,5 ek. liszt

tej (annyi, hogy massza legyen)

só és cukor (kevés)

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, majd vékony korongokat sütök.

Grízpuding akkor lesz a tejbegrízből, ha a kihűlt ételhez hozzákeverek főzött vaníliapudingot és tejszínhabbal lazítom. Ehhez készíthetek gyümölcsragut vagy tehetek hozzá bármilyen gyümölcslekvárt. Ha pedig szeletelni szeretném a tejbegrízt, akkor kicsivel több búzadarát teszek bele, ezt pedig akár ki is süthetem édes morzsában, így lesz belőle rántott tejbegríz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!