Ugrás a tartalomra

Két református óvodával is gazdagodott a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. november 17. szerda 20:31
A Tiszáninneni Református Egyházkerület jóvoltából két miskolci óvodát is átadtak szerdán, így a Szalay Sámuel nevét viselő selyemréti mellett a Kis-Hunyad utcán található Édenkert Református Óvodát. 
Fotó: Mocsári László

- A Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épületéből lett leválasztva az az óvodahelyiség, mely a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelően lett felújítva – tudtuk meg Gulyás Ágnes intézményvezetőtől. A szeptember elsejével indult intézmény - meglátása szerint - az angol nyelv oktatását, a robotika megismerését és a keresztény értékek elsajátítását is biztosítja a kicsiknek.

A fejlesztőszobával, melegítő konyhával, tornaszobával, szertárral, kiállító helyiséggel, öltözővel, nevelői szobával és tárgyalóval is rendelkező ötven férőhelyes létesítmény két csoportjába jelenleg harminc gyermek jár.

A két óvoda mintegy egy milliárd forintból bővülhetett, valamint újulhatott meg.

- Nagyon fontos, hogy a családok támogatásánál ne csupán a különféle pénzügyi támogatásokat, úgymint SZJA-csökkentést vagy teljes adó-visszatérítést biztosítsunk, hanem a gyermekek intézményei is megújuljanak. A kormány az elmúlt tíz évben óriási fejlesztéseket végzett ezen a területen is: több mint tizenegyezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma, s ebben a hazai felekezetek is komoly szerepet vállaltak – mutatott rá az ünnepi átadón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a református óvodaprogramon belül is jelentős bővítések és fejlesztések zajlottak, így a Magyarországi Református Egyház összességében közel negyven milliárd forintból több mint háromezer férőhelyet hozott létre újonnan, illetve csaknem kettőezer megújítását végezte el.

Két csoportszoba, fejlesztőszoba, tornaterem, továbbá virágoskerttel és játékokkal tarkított udvar az Édenkert Református Óvodában

- Az egyház országos projektjének keretében állami támogatással sikerült megvalósítani a felújítást – ismertette a 18. században épült ingatlan átalakítását Kerekesné Tóth Éva, a Miskolci Édenkert Református Óvoda vezetője, hozzátette, jelenleg egy csoportot tudtak elindítani, de bíznak abban, hogy növekvő ismertségükkel jövőre ez kettőre emelkedik majd. 

Alakszai Zoltán kormánymegbízott óvodáskorú gyermek édesapjaként megjegyezte: az óvodák számának gyarapodása azért is örömteli, mert így a gyermekek számára szabadon lehet megválasztani a szülők által megálmodott jövőt - ezzel is példát adva számukra -, melyet végül majd ők fognak bejárni.

Az átadáson Pásztor Dániel püspök és Rácsok András püspöki titkár is köszönetet nyilvánított. 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: gyermekek nélkül nincs jövő, se család, se nemzet. Úgy véli, a nemzeti identitás és a keresztényhit megtartásában rendkívül fontosak az ehhez hasonló intézmények. Ugyancsak emlékeztetett: a kormány igyekszik minden támogatást megadni a családoknak - az otthonteremtési kedvezménytől az autóvásárlási lehetőségen és a lakásvásárlási támogatáson át a személyi jövedelemadó jövő évben esedékes visszatérítéséig. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!