Ugrás a tartalomra

Két újabb vakcinát engedélyeztek Magyarországon

index.hu
Utoljára módosítva
2021. március 22. hétfő 14:19
Minél több védett személy van, annál jobban le tud csillapodni a járvány – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos újra hangsúlyozta az oltás fontosságát, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy a brit variáns sokkal súlyosabb, veszélyesebb megbetegedést okoz, mint a korábbi vírustörzs.
Illusztráció. | Minap-archív fotó

Nagyon fontos, hogy aki behívót kap az oltásra, gondolkodás nélkül menjen és vegye fel a vakcinát – kérte. A lakosság 16 százaléka már megkapta az oltást – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy ez nagyon jó adat. Az EU-ban lévő gyártók vakcinái hétről hétre érkeznek az országba és a keleti vakcinák iránt is folyamatos az érdeklődés, tegnap este 250 ezer orosz vakcina érkezett Magyarországra – emlékeztetett.

Közlése szerint az OGYÉI engedélyezett további két vektorvakcinát: ezek a CanSino és a Covishield oltóanyagai.

A CanSinóban humán adenovírus 5 van, ez az a vektor, aminek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A Covishiled vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával – mondta az országos tiszti főorvos, hozzátéve, abban bíznak, hogy az újabb engedélyezett vakcinák lehetőséget adnak, hogy még több ember juthasson biztonságos.

Bár Müller Cecília leszögezte, hogy minden eszköz biztosított a kórházakban a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, mégis kéri az embereket, hogy tartsák be az összes járványügyi és higiénés szabályt, a halasztható programokat pedig halasszák el, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége fennmaradhasson. A szennyvízben a koronavírus örökítőanyag növekedése megállt – zárta az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatót.

További hírek

Olvasnivaló