Ugrás a tartalomra

Ki kell kapcsolódnia az agynak is, idő kell a regenerálódásra

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 16:24
A szakember szerint júliusban még biztosan nem szükséges a gyermekeknek tanulással, kötelességekkel foglalkozni, elég augusztus végén elkezdeni.
Vakáció! /Fotó: Juhász Ákos

Eltelt egy hónap a nyári szünetből, a gyerekek valószínűleg már túl vannak egy-két napközis vagy ottalvós táboron, esetleg családi nyaraláson, sokan a nagyszülőknél töltik az időt. Élményeket gyűjtenek, vagy csak egyszerűen kipihenik a tanév fáradalmait. Mert igenis szükségük van a kikapcsolódásra, pihenésre, a szabadságra csakúgy, ahogyan a szüleiknek is.   

A tanulásra, iskolára ilyenkor még nem gondolnak. Ők nem, de a szülők közül vannak olyanok, akik igen. Nem is tehetnek másképpen, hiszen a marketing megtalál mindenkit. Nem ritka, hogy már július végén sulikezdő akciókkal csábítanak a tanszereket árusítő üzletek, de az biztos, hogy augusztus elején elindul a kampány. 

Vajon hagyjuk-e, hogy ezek az impulzusok nyomást gyakoroljanak ránk? Vagy azok a szülőtársaink inspiráljanak, akik nyáron is fontosnak tartják a tantárgyak buzgó gyakorlását? Hiszen tematikus táborokba íratják, netán magántanárhoz járatják a gyerkőcöket. Tóth Andrea pszichológus, fejlesztő pedagógus véleménye szerint júliusban még biztosan nem szükséges az iskolával, a tanulással, kötelességekkel foglalkozni. 

Mivel a tanév idén hosszabb volt egy héttel, ezért még az a pár hét, ami eddig eltelt a nyári szünetből nem volt annyira hosszú, hogy azt mondhatnánk már kipihenték magukat a gyerekek, hiszen még regenerálódniuk kell mentálisan is – mondta Tóth Andrea. 

Önfeledt játék a strandon /Fotó: Mocsári László

Figyelembe véve, hogy a következő tanév is jó hosszú lesz - a szeptemberi iskolakezdéshez képest leghamarabb október végén lesz szünet -, ezért oda kell figyelni, főleg az alsó tagozatos kis diákokra, hogy sok-sok játék, kötetlen, szabadban töltött időtöltés legyen a nyári programjukban – hívta fel a figyelmet a pszichológus. Hozzátette, hogy elegendő augusztus második felében, úgy huszadika környékén elkezdeni az iskolai dolgokkal foglalkozni. 

Amikor játszik a gyerek, jól érzi magát, az érzelmei dominálnak, akkor a bal agyféltekéje aktívabb, amikor a tanulásra koncentrál, akkor a jobb agyféltekét használja inkább. Persze a kisebbek olvashatnak mesét, elkezdhetik apránként haladva a kötelező olvasmányt, játékosan gyakorolhatják a számolást, de ne legyen kényszer – vélekedett a szakember. 

Ami a gyermekek esetében szintén jellemző, hogy nyáron felborul a bioritmus, gyakran előfordul, hogy későn fekszenek le, reggel sokáig alszanak, hiszen nem kell sehová sietni. Ezért a napirendjüket is érdemes augusztus második felében már visszaállítani, hozzászoktatni a gyermekeket újra a korán keléshez. A fokozatosság azonban igaz a nagyobb gyerekekre is, valamint a tanulásra egyaránt. A kisebbeknek elegendő először naponta csak 10-15 percet gyakorlásra fordítani, nem kell egy 45 perces tanórát végigcsinálni – hangsúlyozta a pszichológus. 

Az idegrendszer pihentetését a lehető legtovább ki kell húzni, hogy majd kevésbé fáradjon el a gyermek, ha az iskolában kell teljesítenie. Addig is arra kell rávenni lehetőleg még a nagyobbakat is – akik a virtuális világban élik a társadalmi életüket – hogy menjenek focizni, biciklizni, rollerezni. Tulajdonképpen mindegy a végzett tevékenység, csak a szabadban és társaságban legyenek – fűzte hozzá Tóth Andrea.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!