Ugrás a tartalomra

Kis karácsony nagy költekezés

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. január 06. péntek 13:45
Mi átlagosan 83 ezer forintot költöttünk csak ajándékokra, volt ahol ennek a kilencszerese ment el karácsonyra, de akadt olyan ország is, ahol átszámítva egy húszezresből hozták ki az egész ünnepet.
Képforrás: wisebread.com

Arra, hogy mennyit költünk általánosan az ünnepekkor, három felelet van. Röviden: sokat. Kicsit bővebben: többet, mint kellene. Cikkünkben a harmadik, hosszú választ fejtjük ki.

Az idei év több szempontból is olyan volt, mint egy omladozó Jenga toronyból kihúzni egy újabb elemet, majd várni. A koronavírus hatásait még sem az emberek, sem a világgazdaság nem heverte ki, amikor háború kezdődött a szomszédunkban. Az ukránok elleni orosz katonai támadás energiaválságot és a valuták értéktelenedését hozta magával; utóbbit egyes országok kevésbé érzik, mások úgy jártak, mint mi: Magyarországon jelenleg 22,5 százalék az infláció. Ha azonban a karácsonyi költekezésből kellene megítélni a magyarok gazdasági helyzetét, valószínűleg teljesen más képet kapnánk.

A karácsony a keresztény vallás legnagyobb ünnepe, ami a világi életben is mély gyökeret eresztett. A fenyődíszítés, a szaloncukor-aggatás, a bejgli készítés és az ajándékozás nem tartozik a hagyományos liturgiához, mégis szorosan összeforrt Jézus születésével. Ebben a kettős áhítatban pedig a legtöbb emberben ég a vágy, hogy emlékezetessé varázsolja a meghitt pillanatokat: más szóval úgy költsön, mintha verseny lenne.

A Publicus Intézet még decemberben készített felmérést arról, kinél mennyi ajándék kerül majd 2022-ben a fa alá. E szerint egy ember átlagosan 6 másikat ajándékoz meg karácsonykor, míg a megkérdezetteknek csupán a 8 százaléka nem tervezett meglepni senkit az ünnep apropóján. Kiderült, a magyarok átlagosan 83 ezer forintot szánnak ajándékozásra. A Jézuska Budapesten lehetett a leginkább bőkezű: a fővárosban 105 ezer forintot szántak meglepetésekre, míg vidéken ez az összeg 58 ezer forintra rúgott.

A felmérés egyéb érdekes adatai:

A válaszadók 88 százaléka otthon képzelte az ünnepeket, 8 százalék belföldi, 3 százalék külföldi utazást tervezett.
Idén 30 százalékkal nőtt az ünnepi foglalások száma a szallas.hu-n, elsősorban Budapesten.

Persze nem csak hazánkban égtek karácsonyi lázban az emberek. Az idei ünnep közgazdasági képlete: karácsonyi hangulat+infláció=rekordköltekezés.  A WorldRemit 2022 Cost of Christmas Study úgy véli a növekvő infláció miatt világszerte a családok a havi jövedelmüknek akár a 156 százalékát is elkölthették csak az ünnepekre.

kk
Karácsonyi költések a világban 2022-ben Forrás: worldremit.com

Az átutalásokkal foglalkozó pénzügyi oldal szerint vacsorára, díszítésre és ajándékokra Libanonban költöttek a legtöbbet 2022-ben, átlagosan 2058 dollárt, vagyis 777 761 forintot. Ha csak az ajándékokat vesszük, az USA és Németország karácsonyfái alá került a legbőségesebb teríték. A vizsgált országok közül Ugandában ünnepeltek a legszerényebben: a kelet-afrikai országban átlagosan 60 dollár, vagyis 22 674 forint jutott karácsonyra.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!